Nintendo ontsluierd dankzij Russisch lek

Over de voorspellende gave van Tetris en de nieuwste games

Nintendo

Valentin
  • maa tot 01 apr 2016

Herinner je Tetris nog? Het was ooit het populairste exportproduct van communistisch Rusland en zette moeders wereldwijd aan tot gamen. In 1989 deed het zelfs dienst als glazen bol. Pardon, wat was dat laatste?

Yup, zelfs met ons vervallen Illuminati-lidmaatschap durven we ermee naar buiten te komen: Tetris was ooit zo wereldoverheersend dat het de toekomst voorspelde. Case and point: het eindscherm dat spelers zien na het uitspelen van Modus B op de hoogste moeilijkheidsgraad. We leggen het even uit.

Tekenen aan de wand

The Legend of Zelda: Ocarina of Time vertelt het verhaal van een jonge Link die een magische fluit (Ocarina of Time) bespeelt om de wereld te redden van Ganons tirannie. Diezelfde Link zie je ook op de fluit blazen in dat bewuste Tetris eindscherm. Ocarina of Time werd in 1998 door Nintendo gecreeërd, Tetris negen jaar eerder door een onderdrukte Rus in een ondergronds lab. 

Later kwam het ritmische Donkey Konga uit Nintendo's stal gehuppeld, met een trommelende Donkey Kong in de hoofdrol. Dat was in 2004, ofwel vijftien jaar nadat de aap voor het eerst de konga's besloeg na een partijtje Tetris. 

En nu we toch bezig zijn: waarom kwam een jaar later een Mario dansgame uit? Waarschijnlijk omdat onze favoriete loodgieter zijn danstalenten al lang geleden had bewezen. Zestien jaar eerder, om precies te zijn. Het bewijs ligt op tafel: de toekomst ligt verstopt in Tetris. Maar even terug naar het heden: welke games liggen nog in het verschiet?

Nieuwe games

Harp Hero for Wii U

Harmonix werkt in het diepste geheim samen met Nintendo aan een eigenzinnige Guitar Hero spin-off. Het beestje heet Harp Hero en wordt standaard meegeleverd met een 40 kilo wegende plastieken harp. In-game zal je het harmonisch orkest van Bowser & co besturen. Hoe beter je de harp speelt, hoe meer kans je maakt om het hart van Mario's vriendinnetje te besturen. Vivaldi en Mozart tekenden al present op de playlist van deze Wii U exclusive

Kid Icarus: Violin Uprising (3DS) 

Na de magische fluit van Link, komt de magische viool van Kid Icarus eraan. In zijn volgende avontuur laat Kid pijl en boog op de begane grond, en terroriseert hij het wolkendek als de almachtige oppergod die hij werkelijk is. De geluidsgolven die uit de snaren van deze viool resoneren zijn genoeg om vijanden te paralyseren, aardbevingen te veroorzaken en storm en bliksem op te roepen. Gevechten nemen bijbelse proporties aan wanneer de paus himself als eindbaas optreedt. En dat allemaal in glorieus 3D! De apocalyps is nabij, en het heet Kid Icarus: Violin Uprising.

Elektrische cello voor dummies

Ondanks de successen van bovenstaande games, blijft Nintendo op zoek naar een extra zakcentje. En zo gebeurt het dat Samus, de alienverdelger uit Metroid, even het ruimtereizen staakt voor een vakantiejob bij de "Voor dummies" boekenreeks. En wat blijkt? Er schuilt een ware cello-virtuoso achter die ruimtehelm van haar (ja, Samus is een vrouw).

Naast het leren spelen van de cello, pende ze ook een heleboel tips neer. Hoe stem je cellosnaren in zero gravity? Hoe vermijd je een virusplaag? En hoe speel je eigenlijk als jouw linkerarm vervangen wordt door een kanon? Samus knows it all. Binnenkort verkrijgbaar in de betere boekhandel.