Ridders, heksen en demonen

Knights Contract

Namco Bandai

Andreeas

Ridders, heksen en demonen

We voelen Knights Contract, de nieuwe op God of War geïnspireerde "hack & slash"-game van Namco Bandai aan de tand. Weet het naast de interessante plot indruk te maken, of blijkt het een flauw afkooksel?

In Knights Contract kruipen we in de huid van Heinrich, beul van beroep. Een job die hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Zijn laatste klant, de jonge heks Gretchen, vervloekt hem met onsterfelijkheid. Niet zo prettig als het op het eerste gezicht lijkt, want hierdoor is Heinrich verplicht ad infinitum het kwaad te bestrijden. Wanneer Gretchen plots terugkeert, sluit Heinrich een akkoord. Hij zal haar helpen om haar zussen te verslaan, maar in ruil daarvoor wil Heinrich zijn sterfelijkheid terug.

Een interessante kijk op het anders platgetreden cliché van het heldenepos. Op het gebied van de gameplay is Namco Bandai spijtiggenoeg minder origineel te werk gegaan. Het is immers al snel duidelijk dat ze de mosterd hiervoor bij de Gears of War-reeks zijn gaan halen. Daar is op zich niets mis mee, maar wie afkijkt doet het best goed.

Grillen

Knights Contract is een third-person "hack & slash"-game. Logischerwijze word je dan ook naar behoren voorzien van de nodige apparatuur om je vijand aan mootjes te hakken. Hierin word je bijgestaan door Heinrichs indrukwekkende zeis (die hij duidelijk uit de game Dante’s Inferno heeft geleend) waarmee hij een ware ravage aanricht.

Gretchen, je businesspartner staat je bovendien bij met haar spreuken. Ook dit doet ons soms denken aan een andere game, Enslaved.

De AI laat herhaaldelijk steken vallen. Heinrich zelf is dan wel onsterfelijk, Gretchen niet. Het Game Over-scherm verschijnt dan ook enkel wanneer Gretchen het bijltje erbij neerlegt. Een frappante miskleun van de ontwikkelaars, want hierdoor wordt het lot van de speler onderworpen aan de grillen van een soms ronduit suicidale AI.

Begripvolle doodwens

Vervelend leveldesign, een chaotische camera en frustrerende gameplay maken de marteling compleet. Koppel dit aan de sterk verouderde graphics en slechte voice acting en we betrappen onszelf erop plots verbazend veel begrip op te kunnen brengen voor de doodswens van onze protagonist.

Knights Contract mag dan wel op papier goed klinken en een te smaken verhaal aanbieden, maar Namco Bandai schoot tekort om deze game tot een volwaardig product te schapen. Hang de dvd desnoods in een boom om vogels weg te jagen, maar steek hem alsjeblieft niet in je console.