25,000 views voor Imachinarium

Uit de hand gelopen schoolopdracht wordt virale hit.

Nathalie

De Barefooted Knights veroveren Vimeo met hun spacey universum.

Imachinarium al zien passeren? “A 3 minute fever dream of electronics gone wild” kopte The Verge. Achter deze virale hit zitten Vlaamse studenten Zeno De Ridder en Robin Bervoets. Als de Barefooted Knights veroveren ze Vimeo met hun spacey universum. BILL ging op zoek naar de harde cijfers.

25,000 views op Vimeo

Opgepikt worden door toonaangevende techblog The Verge, het is de natte droom van elke nerd. Nietsvermoedend postten Zeno De Ridder en Robin Bervoets op een avond in mei hun schoolopdracht op Vimeo. De volgende morgen verslikt Zeno zich in zijn cornflakes: de teller staat dan al op 25,000 views. In één nacht tijd worden de studenten animatie van de LUCA hogeschool tot internet stardom gekatapulteerd. Er komen reacties uit Israël en Griekenland, een mail van een filmproducer en tonnen vriendschapsverzoeken van vage bekenden. 

Zeno De Ridder: “Dit project is totaal uit z’n voegen gebarsten. Opeens krijg je van overal reacties en meningen. Mijn tante vond het filmpje ‘nogal speciaal’. We hebben er zelfs nooit bij stilgestaan dat mensen er een verhaal achter zouden zoeken.”  Robin Bervoets: “We wilden een parallel universum scheppen met een abstracte sfeer. Het moest vooral esthetisch mooi zijn. De beelden roepen vragen op: hebben we technologie zelf nog in de hand? Hoe zit het met artificiële intelligentie?” 

4200 foto’s voor 3 minuten film

Imachinarium is een uit de hand gelopen schoolopdracht: "maak een animatiefilm waarin je een universum met eigen wetten creëert". Zeno: “We kunnen allebei niet tekenen, dus leek stop-motion de beste optie.” Gemakkelijke opgelost? Think again. Robin: “Je hebt zo’n 25 foto’s nodig per seconde film. Voor Imachinarium hebben we 4200 foto’s genomen.” 

De trippy sfeer doet het ook goed in psychedelische middens (“I wanna see this on drugs”) en bij fetisjisten. Zeno: “Dat krijg je als je met fluo en blacklight werkt (lacht). Robin is meer de flasher van ons twee met zijn vreemde muzieksmaak. De spacey soundtrack is trouwens van Synth Sense, een Londense undergroundband. Zij hebben ondertussen gevraagd of we hun volgende video willen maken.”

7 maanden in het donker

Niemand wil op school een geeky strever zijn, maar later adoreert iedereen Steve Jobs. Buiten een behoorlijk IQ heb je vooral bloed, zweet en tranen nodig. De Barefooted Knights leefden zeven maanden in het donker. Zeno: “In januari presenteerden we de opdracht, na drie maanden werk. We kregen goede punten, maar het voelde niet af.” 

Ze gingen er maniakaal nog vijf maanden mee door – tot spot van hun klasgenoten. Robin: “Die waren ondertussen volop met hun eindwerk bezig. Mooi weer buiten en wij zaten de hele dag in het pikkedonker foto’s te nemen.”

Ook de kuisvrouw leefde op voet van oorlog met de berg rommel. Zeno: “We hadden een visie, maar geen duidelijk plan. Het was een zoektocht van trial and error. We waren zo gefocust dat we achterop liepen met andere opdrachten. Nu zijn de docenten blij met het eindresultaat en de goede respons. Ze gaan ons dus niet buizen. Hoop ik.”  

10 computers gedissecteerd

Kleine jongens spelen met lego, grote met computeronderdelen. Robin studeerde in een vorig leven IT. “Als dertienjarige gamede ik de hele nacht door. Ik bouwde ook m’n eigen computer.” Voor Imachinarium dissecteerden de jongens tien weggegooide computers.

Zeno: “De eerste maand hebben we enkel PC’s uiteen gevezen.” Robin: “De rest van de klas had een mooie maquette gebouwd.  Wij hadden enkel een berg rommel. Toen sloeg de paniek toe: waar zijn we aan begonnen? Pas bij de eerste beelden vielen de puzzelstukken op zijn plaats.”

100 euro budget

Creatief omspringen met beperkte middelen is het lot van de arme student. Zeno: “Alle fluokleuren in de film hebben we zelf geschilderd. Dat gebeurde nogal amateuristisch met twee penseeltjes die we bij elke nieuwe kleur moesten uitwassen.” Robin: “Om foto’s uit vogelperspectief te nemen zijn we aan de slag gegaan met een lijmpistool, lichtstatief en zelfs bierkaartjes. In het donker botsten we soms tegen de camera. Dat is dan luid vloeken en opnieuw beginnen.” Zeno: “Hopelijk kunnen we ooit een productiehuis oprichten en ons eigen ding doen met een groter budget. Ik heb geen zin om mijn hele leven actimelflesjes te animeren.” 

Op 28 juni kan je zelf rondlopen in het Imachinarium universum tijdens de eindejaarstentoonstelling van Sint-Lukas Brussel. Klik hier voor meer info. 

Blijf via Vimeo op de hoogte van nieuw werk: Barefoot KnightsZeno en Robin