Facebook weet wie jouw volgend lief wordt

De Colruyt is plots niet meer zo onschuldig

Maxime

Facebookbaas Mark Zuckerberg moest zich voor het Amerikaanse Congres verantwoorden voor Facebook's privacybeleid. Of zeg maar het gebrek eraan. Toen je jouw profiel aanmaakte en je akkoord verklaarde met de voorwaarden, gaf je Facebook toegang tot meer dan alleen maar jouw muzieksmaak. Wat weet Facebook nu eigenlijk van jou?

1. Wat koop je in de winkel?

Je staat rustig aan te schuiven aan de kassa in de supermarkt en Facebook weet wat er in je winkelkar ligt. Dankzij klantenkaarten weten winkels perfect welke je voorkeuren zijn. In 2013 kreeg Facebook toegang tot deze data, om hun advertenties nog beter te kunnen finetunen op je persoonlijke voorkeuren.

2. Voor wie stem je?

Facebook weet niet alleen voor wie je zou stemmen, maar kan je ook aanzetten tot stemmen? Op basis van je politieke voorkeur wordt je hele algoritme door elkaar geschud en krijg je op je feed berichten te zien van gelijkgestemde zielen. Dat is min of meer in een notendop hoe we Donald Trump op ons dak hebben gekregen. Merci, Mark

3. Hoe vaak rijd je met de moto?

Heb je een moto gekocht en post je wel eens een foto op Facebook of Instagram? Met behulp van geavanceerde tools onderzoekt Facebook de foto's op specifieke kenmerken. Zo weten adverteerders precies met welk type moto je rijdt en kunnen ze je spammen met specifieke reclame.

4. Wie is je toekomstig lief?

Wie op Tinder zit, maakt een profiel aan met Facebook. Sint-Tinder, de cupido van de 21e eeuw, weet wat je allemaal leuk vindt op Facebook en tadaam, op basis daarvan krijg je je ideale date voorgeschoteld! 

5. Wat is je favoriete break-up song?

Maar er is meer! Troubles in paradise en je post een melige break-up song? Dan krijg je geheid een hele reeks advertenties te zien voor datingsites en events voor singles!

6. Je favoriete pizzeria

Hou je je locatievoorzieningen ingeschakeld op je gsm, dan weet Facebook ook waar je vaak uithangt. Ben je niet gezegend met het geduld of het talent om te koken en hang je vaak rond in de pizzeria? Facebook ziet je locatie en de adverteerders doen de rest.

7. Hoe vaak doneer je aan het goede doel?

Je kunt jezelf afschilderen als een heilige, maar Facebook weet wel beter. Het weet hoe vaak en hoe veel je doneert aan welk goed doel.

8. Hoe vaak drink je al eens een glas?

Post je al eens een foto van een fancy gin tonic? Enter gefinetunde advertenties. Wil je graag niet langer het gevoel hebben dat je digitaal in een drankenwinkel rondloopt? Je kunt ophouden met het liken van de befaamde of course size matters, no one wants a small glass of wine-meme. 

9. Hoeveel verdien je?

De meeste mensen posten op hun profiel welke functie ze hebben op hun werk. Op basis daarvan berekekent Facebook je gemiddeld inkomen en kunnen adverteerders handig inspelen op je koopkracht.

10. Ben je een luxebeest?

Natuurlijk, Facebook spreekt zichzelf ook al graag eens tegen. Hoewel het weet hoeveel je verdient en wat je dus idealiter kunt uitgeven, kijkt het ook naar wat je graag wilt uitgeven. Bezoek je vaak online shops met fancy spullen? Facebook brengt je maar wat graag het hoofd verder op hol!