Is vertical video de toekomst?

IGTV launch

Sam

Instagram launchte vandaag IGTV, een nieuw format waarbij het mogelijk wordt langere video’s te delen tot wel één uur lang. BILL zocht uit wat vertical video zo interessant maakt.

Mobile first

We checken voortdurend onze smartphone. Onderweg, voor het slapengaan en zelfs als we televisie kijken. We zijn vaak te lui om die smartphone horizontaal te flippen. De luiheid van generation Y zorgt voor een (r)evolutie - een nieuwe manier van content creëeren en consumeren.

© Wochit

Tegenwoordig zien we meer en meer vertical video verschijnen. Het begon met Snapchat en nadien sprong ook Instagram aan boord met Instagram Stories. In het begin van het verticale videotijdperk ging het vooral om user generated content, maar ook merken en organisaties hadden al snel door dat ze deze trend niet aan zich konden laten voorbijgaan. Nu ja, ‘trend’. Eigenlijk is het allemaal heel logisch. We don’t flip, dus de content past zich aan. 

Desktop en TV

We zijn het gewend om horizontaal te kijken: televisie- en computerschermen zijn allemaal op die maat gemaakt. Er is namelijk een theorie dat televisies breder zijn dan hoog omdat het menselijk oog zo beter kan waarnemen. Nu ligt dat net iets anders in de mobile wereld. Een klein smartphonescherm past hoe dan ook binnen dat kijkveld, so no more excuses. En toch duurde het zo lang voor die aanpassing er kwam. Mensen vinden vertical video vaak minder esthetisch. Waarom? Omdat er bitter weinig goede verticale content wordt geproduceerd.

Er wordt nog niet genoeg gebruik gemaakt van de verticale denkwijze. Meestal wordt een horizontaal gefilmd beeld gerescaled, zonder de uiteindelijke beeldverhouding in het achterhoofd te houden - wat niet de meest efficiënte aanpak is. Videomakers moeten vanaf het begin van het proces rekening houden met de beeldverhouding om te vermijden dat bepaalde elementen uit beeld vallen. Je kunt simpelweg je camera 180° draaien of de aspect ratio van je monitor aanpassen. Heeft jouw camera die optie niet? Tape dan gewoon je scherm af volgens de juiste verhouding. Voordeel van de laatste twee opties: je kunt de beelden voor gelijk welk doel in eender welke beeldverhouding hergebruiken.

De (r)evolutie

Tegenwoordig worden er zelfs filmfestivals georganiseerd specifiek voor vertical video. Er zijn ook brands zoals Nespresso die de hype oppikken en wedstrijden organiseren voor storytelling met vertical video. Nog mensen die het begrepen hebben zijn DOP Oriol Barcelona met Vertical Love en Marc Simpson Threlford, een deelnemer van de Vertical Film Festival, met Le poids de Mendel.

IGTV is een logisch gevolg voor Instagram en een vanzelfsprekende stap binnen een mobile first wereld. Ze moeten zich aanpassen en onderscheiden in een omgeving die evolueert als een wervelwind. Instagram is een erkend platform dat zich - met 1 miljard gebruikers - niet meer hoeft te bewijzen. Of IGTV potentieel heeft? Zeker. IGTV wordt geprofileerd als een platform voor creators. En dat treft, want gebruikers zijn geïnteresseerd in authentieke content van digital natives. Het pluspunt van deze nieuwe feature is dat iedereen creator kan zijn. Dus neem je camera of smartphone, shoot vertical video, test IGTV uit en blijf niet achter, want the vertical video age is a big deal!

© TechnoBuffalo