Van parkeerplaats naar basketveld in 3, 2, 1

Volksparking Oostende

Famke

We leven in een maatschappij waarin steeds sneller, steeds meer en steeds groter gebouwd wordt. Er blijft nog maar weinig ruimte over om even te kunnen ontsnappen aan de drukte. Volkswagen België biedt een oplossing door stedelijke parkings een nieuwe, alternatieve bestemming te geven.

In samenwerking met communicatiebureau DDB, het Nederlandse bedrijf Unbranded en ingenieurs van MIT (Massachusetts Institute of Technology) kwam het idee van hybride parkeerplaatsen tot stand. Parkeerplaatsen hadden tot op heden slechts één functie: je auto stallen tot je hem weer nodig had. Lege parkeerplekjes hadden geen andere rol. Tot nu.

Op de Oesterbankparking in Oostende heeft Volkswagen nu een mobiele basketring geïnstalleerd, die automatisch lege plekjes detecteert. De basketring schuift ernaartoe en transformeert ze in een speelveld. Dankzij op maat gemaakte opvangnetten blijven auto's beschermd. 

Het gaat voorlopig nog om een prototype, en Oostende is de allereerste stad ter wereld waar zo'n Volksparking ingericht wordt. Het team van Unbranded blijft stand-by om het systeem verder af te stellen en de installatie zal continu bewaakt worden. 

Open source

Het idee van de Volksparking is open source. Dat wil zeggen dat iedereen die wil z'n parking zelf kan ombouwen. Dat hoeft daarom niet met een mobiele basketring. Samen met MIT bedacht Unbranded nog andere creatieve toepassingen die op zo'n parking dienst kunnen doen. Onder andere openklapbare picknicktafels, pop-upskateparken, tijdelijke marktjes en een afgezonderde klimmuur worden onderzocht.

Meer weten over de Volksparking? Surf naar www.volksparking.be.