The Park: wanneer je jezelf kan verkopen maar niet bewijzen

Psychologische horrorsimulator

Chase .

The Park - Launch Trailer

Een niet zo enge eekhoornsmascotte, een slechte moeder en een pretpark dat door een of andere vloek tot leven komt. Welkom bij de psychologische horrorsimulator The Park.

Game: The Park

Genre: Psychologische horrorsimulator

Platform: PC

Dit spel bleloofde een topper te worden. De trailers waren zo vet dat het niet anders kon dan dé horrorbeleving van dit jaar te zijn. Maar dan begin je te spelen ... Met andere woorden: welkom bij een belachelijk teleurstellende horrorervaring die je koud laat.

The Park is geen horrorgame. Laten we dat meteen duidelijk maken. Dit spel is een simulator die je door storytelling een psychologische horrorervaring wil doen beleven. Maar die horrorbeleving is ver te zoeken. Heeft het spel een enge omgeving? Ja, maar die ben je na tien minuten zo gewoon dat het je voor de rest koud laat. Heeft het spel jump scares? Ja, maar zo weinig dat je je nooit bedreigd voelt. Heeft het spel monsters? Telt een vreemde eekhoorn mee die enkel vanuit de bosjes naar je ligt te staren?

Oké, je begrijpt het wel. De horror in dit spel is slecht. De eerste tien à twintig minuten slaagt het spel erin om je nog te doen rillen, maar daarna zie je door alle trucjes heen. Het resultaat is een zo voorspelbare horrorbeleving dat bang zijn nutteloos is.

Storytelling

De storytelling in The Park maakt de slechte horrorbeleving goed. Het verhaal - een moeder die haar zoon verliest in een vervloekt pretpark - zet meteen de dramatische toon die deze game nodig heeft. Game-ontwikkelaar Funcom vertelt in The Park een emotioneel krachtig verhaal dat elk haar op je lichaam doet rechtstaan. Al zie je soms meteen de wending die het verhaal zal nemen.

Funcom blundert wel met het verteltempo in dit spel. In het begin wordt er te veel aandacht gegeven aan kleine verhaallijnen die iedereen al weet en op het einde maken de makers door tijdsgebrek het verhaal maar snel af. Dat is jammer, want er is niets erger dan wanneer een mooi verhaal door je strot wordt geramd.

The Park is een prachtige game met een sterk verhaal. De horrorbeleving die de game promoot, kan je alvast schrappen. Na twintig minuten valt de horror door de mand en weet het zich nooit meer te herpakken. Met andere woorden: deze game kan zichzelf wel verkopen maar niet bewijzen.

Dit artikel werd geschreven door Matthias Vanherle. Dit stuk verscheen oorspronkelijk op Chase. Chase is een Vlaams platform rond urban lifestyle. Ze brengen artikelen, fotoreeksen, videos, events en vooral muziek op maat van digital natives.