Verboden videogames

Videogames: wereldwijde censuur

Valentin

De nobele kunst der videogames boezemt overheden wereldwijd dikke angst in. "Te nieuw, te onbegrijpelijk, te controversieel, en vooral: volgepropt met negatieve invloeden voor de gamende medemens" vrezen ze. Het gevolg laat zich raden: censuur! Een aantal van de smoesjes die machthebbers verzonnen om bepaalde games binnen de landgrenzen te bannen:

Te veel seks!

De eerste Mass Effect op Xbox 360 luidde de start in van ontwikkelaar Bioware's meest epische ruimteavontuur ooit. Maar dat zou Turkije worst wezen. Het hoofdpersonage kon namelijk ook een romantische relatie uitbouwen, met als hoogtepunt een seksscène waarin je welgeteld twee seconden een paar naakte billen kan zien. Van een alien dan nog! Interplanetaire seks was een stap te ver voor de Turkse overheid, en het spel werd er prompt verboden.

Ook de God of War-serie mag niet overal binnen wegens te seksueel getint. Zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Saudi-Arabië konden de schaars geklede personages uit de op de Griekse mythologie gebaseerde wraakmissie niet aan.

Nieuw-Zeeland liet voorgaande games oogluikend binnen, maar had wel moeite met The Witcher 2. Hoofdpersonage Geralts scheefpoeperij werd er namelijk als te seksueel getint bestempeld.

The Witcher 3: Wild Hunt

Te racistisch!

Soms kan een spel ook van racisme beticht worden. De shooters Medal of Honor: Warfighter en Call of Duty: Black Ops II zagen nooit het Pakistaanse daglicht wegens het negatief portreteren van Pakistani's. Ghost Recon had hetzelfde in Mexico en Spec Ops: The Line mag Dubai niet binnen, omdat de actie er plaats heeft in een verwoeste, onder het zand bedolven versie van het emiraat.

Duitsland heeft dan weer een probleem met games over nazisme. Duitse gamers zullen dus nooit het genot ervaren van een heleboel Call of Duty en Wolfensteingames. En wat dacht je van Homefront, dat zich afspeelt in de door Noord-Korea bezette Verenigde Staten? De Koreaanse soldaten zijn in het spel niet bepaald lieverdjes. Het spel mocht een Zuid-Koreaanse release dan ook op zijn buik schrijven. Noord-Korea reageerde gelijkaardig.

Te geweldadig en te ziek!

De lijst van te gewelddadige games is te lang om te overlopen. Klassiekers zoals Counter-Strike en Dead Rising moeten niet te veel op een wereldwijde release hopen. Ook de GTA-games zitten in hetzelfde schuitje.

De Postal-, Manhunt-, Saints Row- en Condemned-games doen al helemaal geen moeite en laten alle remmen los. Resultaat: te goor volgens een hele waslijst aan landen. Vooral Duitsland, het Verenigd Koningrijk en Saudi-Arabië kunnen er vaak niet mee lachen.

Grand Theft Auto V

Te zot voor woorden!

Soms vinden overheden wel héél creatieve redenen om games te verbieden. In Saudi-Arabië staan ze bijvoorbeeld nogal weigerachtig tegenover de heroprijzing van Satan, anders hadden ze Dark Souls wel toegelaten. Helaas werd het spel er beticht van duivelsverheerlijking.

Canis Canem Edit wachtte eenzelfde lot in Brazilië en Nieuw-Zeeland, deze keer voor het promoten van pestgedrag op school. Ongegrond en bijzonder jammer voor een spel dat exact het tegendeel wil bereiken. En hoe Fallout 3 ons aanzet tot drugsgebruik blijft een mysterie waarop enkel een paar verloren gewaande Australische eilandjes het antwoord weten.

Onze favoriete verboden game blijft uiteindelijk Football Manager 2005. De makers durfden het in de game aan om Tibet een eigen nationaal elftal te geven. Ze kregen prompt een levenslang stadionverbod op Chinees territorium. De Dalai Lama liet optekenen dat hij de geste enorm apprecieerde.

Dark Souls