Zo speelde je Cluedo nog nooit

BILL speelt mee

Laetitia Janssens

Het is donker, buiten raast de regen neer. Maar daar trek ik me niets van aan. Als volwaardige BILL-detective ben ik hier vanavond op de VUB om deel te nemen aan Cluedo.

Naar jaarlijkse gewoonte brengt studentenkring SWAMP (ook wel de Society of Weird And Mad People) de gezelschapsspelletjesklassieker letterlijk tot leven. Alle leden komen er samen in verschillende decors om een moord op te lossen, terwijl er ondertussen nog heel wat parallelle intriges de zoektocht bemoeilijken. BILL zoekt mee.

Samen met de andere deelnemers word ik ondergedompeld in fictieve Olympische Spelen. Benieuwd betreden we het veld waar de minister van de Olympische Spelen zijn openingstoespraak zal geven. Iedereen luistert, maar plots valt de minister neer. Hij is dood. Hij is vermoord! Iemand in het publiek is de moordenaar, maar wie?

Wie heeft het gedaan?

Om het raadsel op te lossen, vormen er zich al snel groepjes. De beginnende spelers, de schachten, klitten al snel samen. Ze lachen zenuwachtig, lopen verloren en achterdochtig rond. Wie is de moordenaar? Eén van hun medeschachten? Misschien is het wel een van de aanwezige dopinghandelaars? Of misschien is het de machtswellustige rechterhand van de minister? Of zou een van de koks of sportfans een persoonlijk eitje te pellen hebben met de minister? Het kan iedereen zijn.

Ik pols even voorzichtig bij de meer ervaren spelers. Blijkbaar verzamelen zij subtiel en tactisch informatie bij zowat iedereen. Ze smeden ook allianties met beginners. Het café is – tussen pot en pint - de ideale plaats om subtiel grootschalige samenwerkingsverbanden te creeëren.

Terwijl de tijd wegtikt om de moordenaar te ontmaskeren, vinden er overal rondom me parallelle intriges plaats. Mensen trouwen. Er zijn duels. In de wandelgangen zijn er zelf drugshandelaars die rijk worden en andere spelers die hun fortuin verliezen.

Terechtstelling

Na een klein uur schrikt iedereen op. De eerste beschuldigingen worden ingediend en alles komt in een stroomversnelling terecht. De ene deelnemer na de andere wordt aangehouden en enkele eerste rechtszaken vinden plaats. Soms met goede advocaten, soms met minder goede.

 

Groepjes vallen uiteen. Iedereen begint iedereen te verdenken. Beginnende spelers zijn ondertussen volledig mee. Meer ervaren spelers krijgen een volledig zicht op de relaties tussen alle deelnemers, maar hun voorsprong blijkt beperkt te zijn. Nieuwe allianties vormen zich. Ook ik probeer nog wat extra informatie te vergaren tot we opgeroepen worden voor het ultieme verdict.

Na drie uur loopt het Cluedo-spel op zijn einde en mag iedereen stemmen. De vier hoofdverdachten moeten het tegen elkaar opnemen. Tijdens dit min of meer eerlijke proces, beweren het hoofd van de politie, de superdetective en beroemdheid Charlie dat ze "het" ultieme bewijs gevonden zouden hebben, waardoor de moordernaar verplicht zal zijn de moord te bekennen en alles uit te leggen.

De moordenaar wordt gevat, het intrige ontrafeld en de sfeer is even ontspannen.  Maar nieuwe spanningen, vijanden en vriendschappen zijn alweer ontstaan. Achter de schermen komt de volgende moord er al aan ...