7 culturele cadeautjes voor mama en papa

Nog geen benul over wat je je ouders dit jaar kan geven? BILL schiet je ten hulp met 7 tips

Eline

Leuke cadeaus voor je ouders vinden, kan een zware opdracht zijn. Zeker nu dvd-boxen in het Netflix-tijdperk ietwat passé achtergebleven zijn. Je kan hen niet elk jaar een fotokader geven. Ze hebben er waarschijnlijk al 20 op de kast staan. In onze zoektocht naar cadeautjes voor onze eigen mama’s en papa’s lijsten we hier 7 toffe, culturele vondsten op. 

UnCut

Netflix mag dan wel voor de afdanking van dvd-boxen gezorgd hebben, maar UnCut doet Netflix helemaal passé lijken. UnCut is het Belgische antwoord op streamingplatforms en het doet dat lang nog niet zo slecht. De films zijn van een hoger niveau en worden gesorteerd per thema of mood. Omdat het Belgisch is, vind je er ook veel Vlaamse films en reeksen terug. Een ideale catalogus voor mama en papa dus.  

museumPASSmusées

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door museumPASSmusées (@museumpassmusees) op 15 Okt 2018 om 1:22 (PDT)

Als je het binnen zitten beu bent, zijn culturele uitstapjes met het gezin ook altijd tof. En zeg nu zelf, wat is één museum, als je er 124 kan hebben? Met de museumPASSmusées ter waarde van 50 euro, hoef je een jaar lang geen toegang meer te betalen in de deelnemende musea. Naast de gewoonlijke geschiedenis - en kunst musea, zitten er ook echte parels tussen. Wist je bijvoorbeeld dat er een museum is met enkel de kostuums van Manneken Pis? Of een museum over de geschiedenis van de aardbei? Het beste van al is dat die musea open zijn op zondag. Dus als je met een lichte kater van de avond ervoor in bed ligt, stuur dan gerust je ouders alleen op uitstap. 

Vesparitje in Haspengouw

Haspengouw of Italië? In dit geval Italië, maar dat verschil is nauwelijks op te merken.

Omdat je ouders op vakantie naar Italië sturen een groot financieel letsel kan opleveren, hebben we iets gevonden dat bijna even goed is. Een vesparoute in Haspengouw! Na het gegoogeld te hebben, blijkt Haspengouw ergens in het zuiden van Limburg te liggen en bekend te zijn omwille van zijn fruitteelt en wijngaarden. Mocht het in de zomer bloedheet worden, dan waan je je een beetje op het Italiaanse platteland, niet?

Abonnement voor De Munt, 30CC of Opera Ballet Vlaanderen

Oké dus, we weten van die ene aflevering van Friends dat in iemands naam geld doneren aan het Koninklijk Ballet geen fijn cadeau is. Wat wél een fijn cadeau is, is een abonnement voor de schouwburg. Je vindt daar vanalles: opera, dans, theater, symfonieorkesten… Met zo’n abonnement kan je naar veel van die voorstellingen gaan kijken. Dat is ook weer wat anders dan je ouders een paar filmtickets cadeau doen.

Boek: Art Matters 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door William Morrow (@williammorrowbooks) op 2 Nov 2018 om 7:51 (PDT)

Dit is er eentje voor alle kunstenaars in spé. Blijkbaar is “kunstenaar” niet zo’n populair beroep onder ouders. Als jouw ouders ook liever hebben dat je advocaat wordt, of dokter, maar je wilt dat helemaal niet, geef hen dan dit boek cadeau. Compleet met illustraties en mooie, aanmoedigende tekstjes vormt dit boek een ode aan de kunst. Je zou voor minder overtuigd worden. En het is geschreven door Neil Gaiman. De man is best succesvol, wat je ouders met oog op financiën waarschijnlijk ook wel wat gerust zal stellen. 

Kunsttruien 

 

Ik geef u: een kunstige variant op de Ugly Christmas Sweater™. Waar? Op Etsy natuurlijk. Waar anders. Ideaal voor wanneer je papa te veel kroketjes heeft gegeten met Kerst, dan ziet niemand zijn food baby. Of je kan die ook aan mama geven als wraak op de jaren lelijke kleren die je aanhad op kinderfoto’s.

Workshop fotografie

Over foto’s gesproken, trouwens. Waarom zou je je ouders geen workshop fotografie cadeau doen? Familiefoto’s bestaan er al sinds het begin der mensheid en meestal zijn ze een verplichte last. Gewoon omdat je familiefoto’s moet nemen, betekent niet dat die foto’s ook gênant moeten zijn. Voilà, één workshop fotografie en die foto’s in de 20 kaders op de kast zijn voortaan niet meer schaamte-inducerend wanneer je vrienden op bezoek komen.