Angst is niet enkel voor horrorfilms

Over het leven.

Inge Martens

Dat de schrik je om het hart slaat bij de aanblik van opengereten ledematen in een horrorfilm is een normale lichamelijke reactie. Dat bij de 'ping' van je mailbox dat pompende orgaan evenveel tellen overslaat, moeten we misschien wèl even uitleggen.

De dag dat punten online komen: zenuwslopend. Nooit gedacht dat we ook na onze studies onze dierbare laptop nog zo zenuwachtige zouden openklappen. Better get used to it. Want tijdens de zoektocht naar werk gebeurt het meerdere keren per dag. En dan gaat het al niet meer om de vele afwijzingen of VDAB-oproepen, maar om een angst die groter is dan het vinden van een job.

Ster van haar generatie Lena Dunham wentelde zich ook in deze algemene onzekerheid over Het Leven. Met haar reeks Girls en het boek Just Not That Kind Of Girl vertrouwde ze haar onbehagen niet enkel toe aan haar dagboek. Herkenbare koek voor jongeren bij wie quarterlife crisis niet enkel een modewoord is. We zijn dus niet de enigen die worstelen met de zwaarte én de lichtheid van het bestaan.

Maar die job dus. Of het gebrek eraan. Velen die het in hetzelfde schuitje vertoeven. Talrijke lotgenoten delen het hartzeer. En dat vormt uiteindelijk ook het probleem. Een overbevolkte vijver van jongeren die allemaal een job aan de haak proberen te slaan. Een emotioneel dal van onzekerheid van je kunnen, twijfels over je persoonlijkheid en een algemeen gevoel van wanhoop. Je vult je dagen met solliciteren, je nachten met piekeren. Komt het ooit goed? Een vraag die op zowat heel de wereldbevolking zijn lippen brandt, maar die in alomaanwezigheid uitblinkt tijdens een werkloos bestaan. 

Insert sprankeltje hoop

Als die dag - eindelijk! - komt dat jouw statuut wordt geüpdatet en je niet langer de stempel 'werkzoekend' draagt, vertoef je in een staat van gelukzaligheid die geen weerga kent. Schrik om onbetaalde rekeningen, blank spaces op je cv en het verdoen van kostbare tijd kunnen allemaal omgezet worden in energie voor die nieuwe job. Al zal een zekere angst je blijven vergezellen over al die andere aspecten in je leven. Een bondgenoot die allicht langer aan je zijde zal blijven en die je met de beste wil van de wereld maar niet wandelen kan sturen.