Arunee kijkt op naar Ariana Grande

ROLMODELLEN

Inke

Iemand waar je jezelf kan aan optrekken of die een bron van inspiratie is: het is iets dat we allemaal kunnen gebruiken. Rolmodellen staan vaak centraal in de ontwikkeling van een persoon. Inke Gieghase vroeg aan drie jongeren naar wie zij opkijken en welke invloed die mensen hebben gehad op hoe zij in het leven staan.

“Als zij het kan, kan ik het ook”

Arunee Rungsanthiah is student ergotherapie. Ze heeft zowel rolmodellen in haar eigen omgeving als in de celebritysferen. Een ding is zeker voor haar: als je iemand anders het ook ziet doen, wordt het gemakkelijker voor jezelf om diezelfde stap te zetten.

Is er op dit moment iemand waar je jezelf aan optrekt?

Arunee: “Momenteel kijk ik op naar Ariana Grande. Haar teksten en muziek worden gebaseerd op wat ze heeft meegemaakt. Haar filosofie die daarin naar voor komt en de manier waarop zij naar de wereld kijkt, spreekt mij enorm aan. Zo zingt ze in een van haar nieuwste liedjes ‘Thank u, Next’ over het verleden afsluiten en aan een nieuwe hoofdstuk beginnen, maar dan op een positieve manier. Ik heb daar wel moeite mee. Op een bepaalde manier is haar visie een motivatie voor mij. Als zij het kan, kan ik het ook.”

“Ik vind het altijd indrukwekkend als beroemdheden aan de buitenwereld toegeven dat het slecht met hen gaat."

Zijn er specifieke eigenschappen die je waardeert in een rolmodel?

“Ik vind het altijd indrukwekkend als beroemdheden aan de buitenwereld toegeven dat het slecht met hen gaat. Ze brengen dat ter sprake en dat is iets wat ik ook wil doen. Mijn opleiding ergotherapie hangt daar sterk mee samen. Ik wil taboes doorbreken en mensen hun visie verruimen. Sommige mensen denken nog steeds heel zwart-wit. Ik wil aantonen dat er verschillende invalshoeken zijn om naar iets kan kijken.

Ik heb bijvoorbeeld ook niet echt nood aan een rolmodel van kleur. Dat zou in Thailand, waar ik vandaan kom, trouwens het omgekeerd effect hebben. Hier in België willen mensen zo bruin mogelijk worden maar daar willen velen nog altijd zo wit mogelijk zijn. Beroemdheden zijn daar ook vaak verwesterd. Voor mij bepaalt mijn achtergrond niet of ik een wit rolmodel of een rolmodel van kleur zou verkiezen.”

Heb je ook een rolmodel in je eigen leefwereld?

“Mijn achternicht is 4 jaar ouder dan ik en is meer roekeloos. Ik moet dingen kunnen plannen en dingen onder controle kunnen houden. Als ik de bus moet nemen, plan ik dat volledig. Ik heb ook altijd een plan B of C. Mijn achternicht is daar anders in. Die probeert nieuwe dingen uit. Dat helpt mij om bepaalde dingen meer los te laten.”

Was er een bepaald moment in je leven wanneer je nood had aan een rolmodel maar er geen had?

“Toen ik puber was. Dan was ik vooral bezig met mijzelf en problemen die ik thuis had. Je hebt dan een soort rolmodel nodig die je een houvast geeft en deuren voor je opent. Ik had het vroeger heel moeilijk met iets aan mijn ouders te vragen of voor mijn mening op te komen. Door de opkomst van social media en het leren kennen van nieuwe mensen, kwam daar verandering in. Ik zag dat het bij andere mensen wel mogelijk was. Het was nog steeds een moeilijke stap voor mij maar toch slaagde ik erin om die gedachten los te laten. Ik had toen geen specifiek rolmodel maar door mijn omgeving en de media heb ik andere inzichten gekregen dan die ik in mijn opvoeding heb meegekregen. Je merkt dat nu ook bij het #MeToo-gebeuren. Meer mensen uiten zichzelf en dat heeft een sneeuwbaleffect.”