"Bij Joyffee hoeft niemand zich zorgen te maken over wat er in de koffie zit"

Joyffee

Asli Ozyurek

Omdat het leven niet altijd gemakkelijk is voor mensen met voedselallergieën wilt Joyce Lemmens (20) haar eigen allergievrije koffiebar Joyffee openen in Hasselt. Samen met de hulp van crowdfunders hoopt ze haar droom te verwezenlijken. 

Hoe komt een 20-jarige op het idee om onderneemster te worden? 

Joyce Lemmens: “Toen ik vijf was had ik thuis mijn eigen brasserie De Gulden Borrel. Ik knutselde mijn eigen menukaarten en nodigde familie en vrienden uit. Een jaar later had ik mijn eigen schoonheidsinstituut én museum. Een paar maanden geleden vroeg ik me af wat ik nu echt graag doe. Toen dacht ik terug aan mijn kinderjaren, want in die periode deed ik wat ik echt gewoon zelf wilde doen: ondernemen en muziek maken. “

Het wordt niet zomaar een koffiebar, maar een allergievrije koffiebar. Waarom?
“Een jaar geleden kwam ik er achter dat ik lactose- en koemelkintolerant ben. Sindsdien heb mijn voeding aangepast. Overal waar ik iets ging drinken moest ik achter sojamelk vragen. Dat werd ik na een tijdje beu, want al kreeg ik sojamelk, toch deden ze er dan soms bijvoorbeeld gewone slagroom op. Ik vroeg me af hoe het moet voor mensen die het erger hebben zitten dan ik. Daar wou ik iets aan doen."

"I've got your back"

Eigenlijk maak je je eigen droom waar, maar ook een beetje die van anderen.

"Ik wil anderen helpen. Joyffee wordt een koffiebar voor mensen met een allergie. Zodat zij ergens terecht kunnen waar ze zich geen zorgen moeten maken over wat er in hun drankje zit. Doe maar op het gemak, I've got your back

Om je zaak op te richten heb je gekozen voor Crowdfunding. Geen gemakkelijke beslissing

"Ik ben al sinds oktober bezig met alles te organiseren. Ik vind crowdfunding een hele mooie manier van werken. Het past ook bij mijn visie. Ik moet mensen natuurlijk het gevoel geven dat dit betrouwbaar is. Tot nu toe lukt dat wel, want we zijn pas een paar dagen ver en hebben al 960 euro (van de 10.000 euro).  Tussen de investeerders zitten mensen die ik niet eens ken. Dat geeft mij echt een supergoed gevoel.  Iedereen die investeert krijgt trouwens meer dan gewoon maar een investeringsrol."

Die mensen worden eigenlijk mede-eigenaar? 
"Ik wil de mensen niet zomaar bedanken. Ik wil ze het gevoel geven dat ze hier een deel van uitmaken. In de koffiebar zal er een grote krijtmuur komen met alle namen van de investeerders op. Ook geef ik bedankpakketjes weg. Dat houdt bijvoorbeeld een koffiespecial en versnapering in."

Knutselen en muziek maken

Heb je er al een idee van hoe je bar er uit moet zien?

"Ik heb echt al alles in gedachten! Alles zal bestaan uit duurzaam, ecologisch hout. Dat vind ik enorm belangrijk. Ik ben niet heel erg goed in schilderen, maar wel in knutselen, dus ik zal bijvoorbeeld ook zelf mijn menukaarten maken."

Je hebt een Eurosong-verleden, maar welke rol gaat muziek spelen in dit nieuw avontuur? 

"Een supergrote rol. Na Eurosong (Joyce zat twee jaar geleden in de voorrondes nvdr.) is muziek nog steeds een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Met mijn koffiebar wil ik lokaal talent de kans geven om op te treden. Zelf zal ik ook vaak muziek maken. Ik wil er voor zorgen dat er elke dag een ander genre wordt gedraaid in Joyffee. Jazz, indie, hiphop, voor elk wat wils!"

Volg je hart. Altijd. 

Welke karakterkenmerken zijn volgens jou nodig om dit te bereiken en vol te houden? 

“Volgens mij moet je stressbestendig zijn, maar wat belangrijker is: je moet met veranderingen kunnen omgaan, want het zijn veranderingen die stress met zich meebrengen. Voor de rest moet je zeker van je stuk zijn en aan je eigen visie vasthouden. Laat niemand je iets wijsmaken, vertrouw op je eigen gevoel en volg je hart. Altijd."

Wat wil je nog uitvinden?

“Een middel dat mensen net iets positiever in het leven zet. Positief zijn is mijn manier van leven en soms heb ik het gevoel dat mensen iets missen door niet zo te denken. Bijvoorbeeld: als ik in de file sta denk ik niet 'damn, nu moet ik zo lang wachten’ maar ‘dit is een teken, een cadeau, ik kan even tot rust komen.’ Ik wou dat iedereen zo kon denken!"

Zin om mee te doen met het avontuur van Joyce? Neem dan snel een kijkje op de site