Break Free in 10 dagen

10 day challenge

Diana Goderich

Breakfree Application

De evolutionaire app Break Free helpt je van je smartphoneverslaving af. Reporter Diana proefde alvast voor en schreef haar bedenkingen neer tijdens haar tiendaagse detox.

"Hoi, mijn naam is Diana en ik ben verslaafd aan mijn smartphone."

-"Hiii, Diana."

Dag 0

Eindelijk heb ik de app gedownload. Ik stelde het zo lang mogelijk uit, tot een stemmetje in mijn hoofd me zo schuldig deed voelen dat ik mezelf overgaf. Een duidelijk teken dat ik me in werkelijkheid niet wil bevrijden van mijn smarthponeverslaving. Ik kan er ook gewoon echt op elk moment mee stoppen, hoor. Ik ben niet écht verslaafd... Dus: installeer app? Ja, graag. Oh my god, waar ben ik aan begonnen.

Dag 1Buddha compliment

Ik ben amper drie uren wakker en ik heb al 30 keer mijn gsm aangezet en 24 minuten gebruikt. Nochtans: ik heb ontbeten met mijn vriend, wat tv gekeken en op m'n computer gewerkt. "Kom op, Diana, je kan beter dan dit." Op dit moment is mijn verslavingsscore 19%. Maar ik denk dat ik aan het valsspelen ben omdat ik Facebook messenger open heb staan op mijn laptop in plaats van op mijn gsm. Oeps.

Gelukkig kan je een blokkeerfunctie gebruiken voor een bepaalde periode. Als het tijd is voor je yogasessie, bijvoorbeeld. Dan kan niemand je nog bereiken en stuur je automatisch een sms naar die persoon. "Hallo, ik ben nu yoga aan het doen. Bel terug binnen 1 uur aub. Namaste." Geweldige stuff. Ik haat het als mensen mij storen tijdens de yoga.

Dag 3

Tijdens de eerste twee dagen van het project zat ik in de rode zone. De kleine Boeddha probeerde me grofweg bij mijn gsm weg te houden. Arrogant, klein ding.

De derde dag verloopt beter. Ik ben gestopt met alles te googlen waar ik niet meteen kan opkomen en heb mezelf verplicht om vanaf nu Google enkel nog te gebruiken op mijn laptop. Wat blijkt? De helft van mijn vragen blijft onopgelost, want plots moet ik meer moeite doen om een antwoord te vinden.

Mijn telefoongebruik zakte tot 2 à 2,5 uren per dag (bellen niet meegerekend, want ik heb geen thuistelefoon). Het lijkt misschien niet veel, maar als je erover nadenkt... Je hebt ongeveer 8 uren slaap, dus blijven er maar 16 uren over om alles te doen. 1/8 van mijn vrije tijd spendeer ik dus dagelijks aan mijn telefoon gekluisterd. Met al die tijd kan ik eigenlijk veel nuttiger dingen doen. Franz Kafka lezen bijvoorbeeld. Goed voornemen van de dag: proberen in de gele zone te geraken.

Dag 4Yellow stone

Yes, een gele steen ontvangen op de eerste dag met minder dan anderhalf uur telefoongebruik. En dat al na drie dagen. Ik denk dat ik doe het best goed doe.

Dag 6

Een groene steen, whoop whoop, Diana in da house, that's how it's done.

Ik krijg zelfs complimenten van de Boeddha-man. "You are so beautiful without your phone." Wat een kleine charmeur.

Day 8

Twee dagen na elkaar in de rode zone. Te beschaamd om nog iets te zeggen. Doei.

Day 11 (einde)

De laatste twee dagen verliepen goed en ik ontving een gele en groene steen. Ik kan niet zeggen dat het experiment volledig sucessvol was en dat ik van mijn verslaving af ben. Helaas gebeuren mirakels alleen in Hollywoodfilms. Maar ik ben erop vooruitgegaan en laat de app op mijn smartphone staan. Zo kan de kleine Boeddha me er blijven op wijzen dat er ook nog een wereld buiten mijn smartphone bestaat.

progress

Wil je zelf ook eens de uitdaging aangaan? De app installeer je via deze link.