De Alternatieve Ontdekkingstocht: Bezet gebied in hartje Brussel

La Poissonnerie

Carmen

Foto’s voor De Alternatieve Ontdekkingstocht: Bezet gebied in hartje Brussel

La Poissonnerie - Bezet gebied in hartje Brussel

De oudste bewoonster van het pand is een uitzonderlijk levendige dame die zojuist haar zeventigste verjaardag vierde.

In de toepasselijk genaamde Vooruitgangsstraat aan het Brusselse Noordstation maakte leegstand plaats voor volkskeukens, optredens, een biologische groentetuin en nog veel meer. 

De Vooruitgangsstraat is een bijzondere straat vlakbij het Noordstation in Brussel. Spoorwegbeheerder Infrabel kocht er de huizen aan de kant van de spoorlijn met de bedoeling ze af te breken en de spoorlijnen uit te breiden. Door geldgebrek liggen de plannen echter stil en stonden de huizen leeg.

Infrabel ging een uniek samenwerkingsverband aan met Un Deux Troi. Een Brusselse vzw die contacten legt tussen krakers en eigenaars van panden. Met hun tussenkomst werden de leegstaande huizen opnieuw bewoond, zonder huurkosten.

Geen huur = minder werken en  meer tijd

De bewoners, een bonte mengeling van nationaliteiten en leeftijden, verklaren hierdoor meer tijd over te houden voor nuttige dingen. Er worden culturele activiteiten georganiseerd zoals volkskeukens en optredens, er is een weggeefwinkel, er wordt gepraat over politiek ... Verderop in de straat is er een biologische tuin die midden in de stad voor verse groenten, fruit en kruiden zorgt.

Iedereen helpt mee. De Chileense Rocio werkt bijvoorbeeld in de keuken en doet de administratie. De Marrokkaanse Mustafa zorgt voor de orde. De Belg Ivan gebruikt het aterlier en werkt aan een bijzonder project. Met gerecycleerd materiaal bouwt hij aan een goedkoop, milieuvriendelijk onderdak, dat hij wegschenkt. Enige voorwaarde is dat de nieuwe bewoner zelf een nieuw huisje bouwt dat hij op zijn beurt zal wegschenken. 

Bezetting vs Antikraak

De Nederlandse Berber (29): "Wij komen op voor onze rechten. Antikraakorganisaties nemen rechten af. Mensen die in een leegstaand pand wonen, moeten met een contract afstand doen van hun woonrechten. Dat betekent dat zij binnen de twee weken buiten gezet kunnen worden, dat de eigenaars elk moment binnen mogen komen, enz. Wij vechten voor het behoud van de woonrechten. Infrabel heeft geen recht hier binnen te komen. Wij krijgen zes maanden om het pand te verlaten.

De Franstalige Belg Kevin sluit af: "Het is ongelofelijk hoeveel leegstand er is in Brussel. Het is onze taak daartegen in verzet te komen. Wij zijn het die het systeem kunnen veranderen."

Nieuwsgierig naar meer?

Elke donderdag is er een volkskeuken in la Poissonnerie, het grootste gebouw van de straat. Voor een vrije bijdrage krijg je een volledige maaltijd aangeboden waarop iedereen welkom is. Elke derde donderdag van de maand zijn er na het eten ook nog optredens of andere culturele activiteiten. 

 

BILL-reporter Carmen stapt de fiets op en kruist het land door op zoek naar mensen die het anders aanpakken. Volg onze reporter op haar tocht.