De Alternatieve Ontdekkingstocht: Samen tuinieren in hartje Antwerpen

Eerste stop op de fietstocht: Samentuin De Wasserette

Carmen D'Eer

Foto’s voor De Alternatieve Ontdekkingstocht: Samen tuinieren in hartje Antwerpen

Samentuin De Wasserette in hartje Borgerhout

Verse groenten en veel gezelligheid in de buurttuin De Wasserette in Borgerhout

Reporter Carmen springt op haar fiets op zoek naar dromers die hun alternatief en ecologisch gedachtegoed in praktijk omzetten. De tocht loopt doorheen stadstuinen, boerderijen waar mensen met een beperking samen met de begeleiders wonen en zelfs een kraakpand in de hoofdstad. 

Onze groene ontdekkingstocht start in het hart van de stad Antwerpen. In Borgerhout, een levendige, multiculturele wijk midden in het volgebouwde Antwerpen, bevindt zich de samentuin De Wasserette. Hier komen buurtbewoners samen om te tuinieren en voor de gezelligheid. We ontmoeten er oprichter Kilian (23) en medewerkster en enthousiaste tuinierster Ingrid (37). 

Een groen paradijs midden in 't Stad

Ingrid: "Dit stuk braakliggend terrein toverden we in minder dan een jaar om in een klein paradijs. Eerst stond er niets en was de grond sterk vervuild. Maar nu is er een samentuin met zomerbar, een speeltuig van gerecycleerd materiaal, een vuurput, een sprookjesbos met toekomstige vertelhut en we hebben plannen voor meer. We blijven denken hoe we deze plaats zo goed mogelijk kunnen benutten voor de buurt."

Niet in een hokje te duwen

Ingrid: "Omdat de bewoners van de straten hier samenkomen om te tuinieren is het ook echt een ontmoetingsplaats. Er zijn vaste momenten waarop iedereen die tijd heeft, in de tuin kan komen helpen en oogsten. Er zijn ook scholen die regelmatig een bezoekje brengen. De kinderen kunnen er letterlijk proeven van de tuin. Voor deze stadskinderen is het de uitgelezen kans te ontdekken waar groenten vandaan komen. Samen met het VAK atelier organiseerden we een workshop waarbij we afvalmateriaal tot een speeltuig omtoverden. Het is echt ongeloofelijk wat er allemaal kan gedaan worden met gerecycleerd materiaal."

Start van een beweging

Ingrid: "Dit project is ontstaan vanuit het verlangen van de buurtbewoners zelf. Zij wilden eigen groenten en meer natuur in de stad. En vooral, ze voelden de nood tot meer samenhang. Juist om de hoek op het Moorkensplein is er het Ecokot. Daar kan je terecht voor de vrije-bijdragewinkel, soepavonden en het boekencafé. Wij geloven dat dit de start van een beweging is. Er is een stevig fundament en wij tonen alvast hoe het anders kan."