De Alternatieve Ontdekkingstocht: The Ideas Factory

Bereklauw: 40 jaar vrijheid, kunst en chaos

Carmen D'Eer

Net buiten het centrum van Leuven is er een gemeenschap die opvalt door zijn bijzondere bouwwerken, kleurrijke bewoners en artistieke vrijheden.

Al 40 jaar wordt dit terrein, de Bereklauw genaamd, bezocht door een bonte mengeling van kunstenaars, jongeren die hun rug naar de maatschappij keerden, mensen die psychisch moeilijk aarden in de samenleving, reizigers van verschillende nationaliteiten en werelddelen en andere niet in hokjes te plaatsen nieuwgierigen.

Geen vaste regels

Eigenaar Gosse (70) verwelkomt hen en geeft hen een ongekende vrijheid om hun ding te doen. Vaste werkuren of regels zijn er niet. Iedereen wordt verwacht zelf zijn dag in te vullen en zelf zijn verantwoordelijkheden op te nemen. Creatievelingen, handige harry's en bezoekers met zin voor initiatief worden extra gewaardeerd en krijgen de ruimte om hun projecten uit te voeren. Het resultaat is een uniek terrein met een overvloed aan kunst en chaos. 

Overschotten van de maatschappij

Met zijn pensioen betaalt Gosse rekeningen als electriciteit en water. Verse groenten, kruiden en aardbeien zijn te vinden in verschillende tuintjes. Voedsel komt ook binnen in grote hoeveelheden dankzij overschotten van supermarkten. De Bereklauw haalt het eten op dat over datum is en niet meer verkocht mag worden. 

Niet enkel voedsel wordt gerecupereerd. Het hele terrein is volgestouwd met plastic, hout, metaal en alle mogelijke vormen van resten. Voor een bezoeker komt het over als een grote hoop rommel, de bewoners verkiezen de term 'georganiseerde chaos'. Ze zien er nieuwe bouwmaterialen in en construeren er eigenaardige kamers, vensters en huizen mee. Zo is er een uniek terrein ontstaan waar honderden bezoekers in de loop van de jaren een deeltje van hun creativiteit in verwerkt hebben. 

Nieuwsgierig naar meer?

Wie zelf het resultaat wil zien van dit artistieke 40 jaar durende experiment, houd de Bereklauw-facebookpagina in het oog. Er vinden regelmatig festivals, volkskeukens en andere evenementen plaats. 

Of je kan eigenaar Gosse contacteren om er als vrijwilliger mee te helpen in ruil voor kost en inwoon.

 

BILL-reporter Carmen stapt de fiets op en kruist het land door op zoek naar mensen die het anders aanpakken. Volg onze reporter op haar tocht.