De alternatieve ontdekkingstocht: Widar

Het dorp dat net iets anders is

Carmen D'Eer

Verscholen in de bossen en velden van Merksplas ligt Widar, een dorpsgemeenschap die net iets anders is. De bewoners, mensen met een matige tot zware mentale beperking, produceren er hun eigen voedsel.

Eigen brood, kaas en groenten

In Widar is er brood en gebak te vinden van zelf gemalen graan. Er wordt kaas, yoghurt en rauwe melk direct van de koe geproduceerd. Er zijn velden met groenten, fruitbomen en bessenstruiken in overvloed. Er is zelfs een eigen weverij.

De bewoners met een beperking wonen in de ruime boederijen. In totaal zijn ze met een vijftigtal. In elk huis woont ook een inwonende begeleider, of zelfs een heel gezin. Daarnaast zijn er de vele externe medewerkers.

"Wij helpen elkaar echt"

Het resultaat heeft een heel huiselijke sfeer. Bewoner Bernard (23) brengt met een handkar groentepakketten naar de verschillende huizen. We vergezellen hem op zijn tocht en luisteren naar zijn verhaal. "Ik woon hier heel graag. Wat Widar speciaal maakt is dat we zoveel samen doen. We helpen elkaar ook echt. Sommige mensen denken dat we hier niets doen, maar dat is helemaal niet waar. Hier wordt veel gewerkt en veel gemaakt."

Iedereen helpt mee

Op Widar werkt iedereen mee. Ook bewoners met een zwaardere mentale beperking dragen hun steentje bij. Sommigen werken op de velden, of in de kaasmakerij, bakkerij, weverij, het café of het winkeltje. Andere werken in de huizen en doen de was, het schoonmaken of koken de maaltijden. Er komen geen externe schoonmakers of maaltijden uit een grootkeuken. De bewoners zijn er zelf mee verantwoordelijk voor. Uiteraard allemaal onder de behulpzame begeleiding van de vele medewerkers.

De winkel van Widar

Ontwikkeling door werk

Directeur Jan Borghs: "Wij geloven dat de mens zich ontwikkelt door hun werk. En dat geldt ook voor mensen met een handicap. Hier op Widar wordt geen bezigheidstherapie gedaan. Onze bewoners hebben nuttig werk. Zij maken samen met de begeleiders zelf hun kwaliteitsvol en biologisch voedsel. Bovendien doen ze iets voor de gemeenschap. Daardoor voelen ze dat ze deel uitmaken van het systeem."

Fier op de spaghettisaus

Die fierheid vind je terug bij elke bewoner waar je mee praat. In de keuken staat Ilse trots in de spaghettisaus te roeren. Elke donderdag helpt ze mee met de tomatensaus. Aan de keukentafel zitten andere bewoners die zojuist de groenten hebben gesneden. Iedereen werkt op eigen tempo. Sommige sneller, anderen heel rustig. Maar of ze nu maar een halve wortel of er tien gesneden hebben, ze hebben wel meegewerkt aan de maaltijd.

Nieuwsgierig naar meer?

Op de boerderij in Widar

BILL-reporter Carmen stapt de fiets op en kruist het land door op zoek naar mensen die het anders aanpakken. Volg onze reporter op haar tocht.

Widar werkt volgens de principes van de antroposofie, de leer van filosoof Rudolf Steiner, die in België vooral bekend is van de Steinerscholen. Maar de leer heeft ook betrekking op onder andere hulpverlening, architectuur of landbouw (bio-dynamische landbouw).

Vrijwilligers zijn welkom in Widar. Wie wil, kan een kijkje komen nemen en zelf de handen uit de mouwen steken.