De plassende Sint

Sinterklaasstoet Brussel

Jo-Ann

Vannacht is hij bij je langs geweest (als je braaf was), maar dit weekend was de Sint ook al op bezoek in Brussel. BILL-reporter Jo-Ann was erbij.

Wat een opoffering! De Poepedroegers begeleiden de Sintstoet tijdens de parade. Al dansend trekken ze met hun zware poppen door de stad. Voor de omstaanders zijn de dansende poppen vooral een grappig gezicht. Voor de dragers beginnen de zestig kilo’s zware poppen al gauw te wegen. Van tijd tot tijd stoppen de poppen met dansen en springt een andere poppendrager onder de rokken van de poppen. De gouden kans voor een foto.

De Orde van de Vrienden van Manneken Pis is blij met de aandacht voor de parade. Ze vindt het belangrijk dat mensen blijven stilstaan bij de tradities rond Manneken Pis. Deze Sintparade wordt jaarlijks georganiseerd om de mensen in Brussel te herinneren aan de traditie van de heilig verklaarde bisschop Nicolaas van Myra, de beschermheilige van de kinderen. Centraal in de optocht staan dan ook Sinterklaas en zijn zwarte pieten.

Op de tonen van de Fanfare van de Meyboom wordt links en recht snoep uitgedeeld voor Kinderdag op 6 december. De ouders en kinderen schijnen zich niet zo druk te maken over de betekenis van Sinterklaas. Ze willen vooral met hem op de foto, net als de winkeliers. De aandacht voor hem heeft vele potentiële klanten voor hun winkels gebracht.

Alhoewel via social media verschillende betekenissen en kritieken circuleren, is dat niet te merken aan de feestvierenden. Voor hen zijn de Sint en zijn pieten vooral de attractie van het moment. De kinderen zijn gelukkig met hun verworven snoep. De ouders brengen het niet in verband met racisme of religie. Aan het eind van de optocht gaat de Sint het Stadshuis op de Grote Markt binnen. Vanuit het balkon gooit hij voor een laatste keer snoep naar de kinderen.

Voor wie de grote Sint en zijn optocht gemist hebben, is er nog een kans om een kleine sint te ontmoeten: Manneken Pis. Hij is momenteel een plassende Sint…