De staalkoude schoonheid van STERNUM

BILL Awards

Categorie: Zien

Pieter Claes

Sternum - Sophie Peelman

Wat we onthouden van ons gesprek met Sophie Peelman: Dat het brein achter Sternum even nuchter en onbuigzaam is als haar juweelontwerpen. 

Sophie Peelman (22) studeert architectuur, maar daar is ze (vooralsnog) niet bekend om. Dat is wel anders wanneer het over Sternum gaat, het pseudoniem waaronder de Antwerpse minimalistische halssnoeren maakt met industriële materialen. Aanvankelijk ontwierp ze uitsluitend voor zichzelf, totdat steeds meer vrienden en random strangers haar aan de mouw begonnen te trekken. En dan gaat het plots hard, en zie je Eva Daeleman en Noémie Wolfs met een Tetris van Sternum rond de nek lopen. 

Hard & koud vs. warm & zacht 

Sophie Peelman: “Ik ben voor honderd procent autodidact. Misschien dat ik na mijn studies nog een cursus edelsmeedkunst ga volgen, maar daar ben ik nog niet uit. Ik werk uitsluitend met harde metalen. Kleine, prullerige juwelen zijn niet mijn ding, Ik ben geen fan van warme en fuzzy accessoires. Al doe ik ook wel toegevingen wat dat betreft. Ik ontwerp dingen die ik zelf zou dragen, maar maak van sommige stukken ook subtielere varianten, omdat vrienden me erom bleven vragen.” 

“Van Swarovski-toestanden en microscopische bloemen ren ik krijsend weg.” 

Een hoofd vol verhoudingen 

“Ik sta sceptisch tegenover kunstenaars en artiesten die beweren inspiratie te halen uit die obscure film die niemand ooit zag, of dat boek dat geen mens ooit las. Al dat esoterisch gedoe, het is me toch net iets te zweverig. Ik kom nog het vaakst op ideeën terwijl ik op een doordeweekse dag op straat loop. Beroepsmisvorming als architecte (in spe), denk ik.”

“Dan staar ik bijna geobsedeerd naar de grond, om te zien hoe voegen en tegels in elkaar overvloeien. Of ik gluur net naar de lucht, om te kijken hoe de gevels aan de horizon de hemel afsnijden. De hersenbanen in mijn brein werken volgens een grafisch patroon, ik denk in verhoudingen. Wat niet in mijn hoofd past, of wat ik niet mooi vind, maak ik doodgewoon niet.” 

“Hoe rechtlijnig en gedecideerd Sternum is, zo warrig werkt alles in mijn hoofd.”

Comateuze Instagram

“Vaak overvalt me plots het gevoel dat ik een enorme gelukzak ben. Dat ik eigenlijk geen idee heb waarmee ik bezig ben, en dan overvalt me de vraag hoe alles dan toch zo goed uitdraait. Mijn zus speelt dan soms de rol van waakhond. “Sophie, schiet eens in actie, je Instagram ligt al twee dagen in coma!”

“Uiteraard mijmer ik wel over de toekomst, maar ik ben een voorzichtige dromer. Een eigen winkel? Misschien, maar dan vraag ik me onmiddellijk af of ik dat wel nodig heb. Zou ik niet beter af en toe een pop-up shop openen? En hoe word je eigenlijk zelfstandige? Sternum ziet er misschien rechtlijnig uit, maar mijn gedachten werken een pak minder gestructureerd."