De vijf gezelligste kerstmarkten van het land

De vijf gezelligste kerstmarkten van het land

Yasmine

 

 

Winterland in Hasselt

Het Hasseltse Kolonel Dusartplein wordt voor de gelegenheid weer omgetoverd tot een heus Winterland. Met een schaatsbaan van 1.000 m², een gezellige en gevariëerde kerstmarkt en het huis van de Kerstman heeft dit winterfestijn alles wat je hart begeert. Voor een lekker hapje en drankje begeef je je naar Café Winterland, waar je in een Oostenrijks aandoend winterdorpje kan genieten van een stomende kop glühwein en een authentieke bratwurst.

Is dit voor jou niet genoeg? Ga dan op zoek naar kleine schatten bij de vele kraampjes van de kerstmarkt of ga los op de roetsjbaan of de Christmas Ride, waar je karretje getrokken wordt door (helaas geen echte) rendieren. Of ga aanklopen bij Mister Santa Claus himself en overhandig hem alvast je verlanglijstje voor Kerstmis.

Waar? Kolonel Dusartplein

Wanneer? 17 november 2012 tot 6 januari 2013

Winterdroom in Gent

In Gent kan je met een goedgemutst feestdagenhumeur terecht op het Sint-Pietersplein, waar ook dit jaar Winterdroom plaatsvindt. De kerstmarkt kan je gratis bezoeken, maar voor een sessie op de grootste openluchtschaatsbaan van Vlaanderen betaal je zo’n €8. Is er aan jou een Kevin Van der Perren verloren gegaan? Waag je dan aan het halsbrekende schaatsparcours tijdens So You Think You Can Skate op 27 december. Studentenverenigingen kunnen zich daarnaast inschrijven voor de Student Battle. Met je team strijd je tijdens een bittere ijshockeymatch 40 minuten lang voor de titel van Winterdream Ice Hockey Masters. De winnaars krijgen niet alleen een Gouden Schaats trofee, maar ook een gratis vat.

Heb jij zwierige heupen waar zelfs John Travolta jaloers op is? Put on your boogie shoes, want op 10 december wordt aan jong en oud de enige echte Gangnam Style-dans aangeleerd. Of misschien is de foor meer jouw ding: laat je innerlijke kind los op het reuzenrad, draaimolen, rollercoaster én botsautootjes. In het Winterdorp kan je vervolgens terecht voor een groot assortiment aan feestelijke lekkernijen. Van vettige oliebollen tot hete appelcider en verwarmende jenever, deze Gentse Winterdroom heeft het allemaal.

Waar? Sint-Pietersplein

Wanneer? 23 november 2012 tot 6 januari 2013

Winterpret in Brussel

Voor een stevige portie kerstplezier begeef je naar Brussel voor Winterpret. Dit jaarlijkse kerstfestijn vindt plaats op de Grote Markt, het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt en rond de Beurs. De Kerstmarkt kan je gratis betreden, maar voor enkele rondjes op de prachtige schaatsbaan betaal je €6.


Voor deze editie van Winterpret heeft de stad Brussel samengewerkt met enkele getalenteerde artiesten; deze kunstenaars ontwikkelden oogverblindende kerstverlichting die de hele stad Brussel tijdens deze kerstperiode zal sieren. Een andere noemenswaardigheid is Ice Monster. Deze attractie, waarin je genadeloos wordt opgeslokt door een ijsmonster, werd ontworpen door de designers die sets ontwierpen voor onder anderen Lord of the Rings en Harry Potter.

Traditiegetrouw sieren ook een prachtige ijspiste, draaimolen en reuzenrad het Sint-Katelijneplein. Winterpret werd immers niet voor niets door de Europese touroperators uitgeroepen tot meest originele kerstmarkt van Europa. Of je nu druk op zoek bent naar een kerstcadeautje voor de bomma of je gewoon een gezellige avond wilt beleven met vrienden en familie, bij Winterpret zit je altijd goed.

Waar? Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Vismarkt, de Beurs

Wanneer? 30 november 2012 tot 6 januari 2013

Leuvense Kerstmarkt

De Leuvense Kerstmarkt blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en dat moet uiteraard in schoonheid gevierd worden. Van 12 december tot en met 23 december 2012 kan je de markt gratis bezoeken op het Ladeuzeplein en het Hooverplein.

Voor zijn 25ste editie gaat de Kerstmarkt voor diversiteit. De meer dan 140 kraampjes worden bezet door eigenaars uit onder anderen Polen, Lapland, Finland, Nederland en Duitsland. Is het je toch iets te koud buiten? Opwarmen kan met een heerlijke maaltijd die worden bereid door twee topchefs in restaurant Bij Rudolf. De onbevreesden kunnen zich bij de Centrale Bibliotheek wagen aan een crash course in curling. Deze wintersport is immers meer dan gekke borstels en enkele stenen voorzien van een handvat. Het Belgische curlingteam geeft je dan ook maar al te graag een initiatieles in deze fascinerende sport.

Tip: vermijd de parkeerfrustraties en spring tijdens de weekends op de gratis shuttlebus die je van 14u tot 22u gratis van de Philipssite naar de Kerstmarkt brengt.

Waar? Ladeuzeplein en Hooverplein

Wanneer? 12 tot 23 december 2012

Kerstmarkt Brugge

Ook Brugge neemt deel aan de feestdagenpret. Van 23 november tot en met 6 januari kan je een bezoekje brengen aan de jaarlijkse Kerstmarkt die neerstrijkt op de Grote Markt, het Simon Stevinplein en het Walplein. De immense en prachtig verlichte schaatsbaan is omringd door tientallen chalets waar je je tegoed kan doen aan winterse lekkernijen of waar je kan rondsnuffelen, op zoek naar een leuk last-minute kerstcadeautje.

Om helemaal in hogere wintersferen te komen, kan je een bezoekje brengen aan Ice Magic, het Internationaal Sneeuw- en IJssculpturenfestival. Dit jaar staat het sculpturenfestival volledig in het teken van fantasy- en magielegendes Harry Potter, Lord of the Rings en The Hobbit.

Waar? Grote Markt, Simon Stevinplein, Walplein

Wanneer? 23 november 2012 tot 6 januari 2013