Deze Vlaamse podcasts tasten de grenzen van radio af

wanneer radio te gewoontjes is

Brecht

De Vlaamse podcast is nog altijd zeldzamer dan een blinkende Charizard. Maar een opmars is bezig: volgens het Reuters Institute For The Study of Journalism zou een vijfde van de Belgen al eens een podcasts hebben beluisterd in het afgelopen jaar. Maar de hoeveelheid Vlaamse content loopt erop achter.

 Wanneer je je schoonmaakmomenten interessanter wil maken, je in slaap gepraat wil worden of wanneer het pendelen écht saai is: podcasts zijn een evergreen aan entertainment waar je geen scherm voor nodig hebt. Een zeldzaam gegeven in tijden waarin video koning is. Het allermooiste aan podcasts? Het is laagdrempelig. Makers hebben alleen maar een microfoon en een internetverbinding nodig. Net daarom zijn het vaak dingen die je nooit op de radio zou horen.

 Zo verloren wij in het begin van deze maand nog een oudgediende: Mosselen Om Half Twee, een podcast over… helemaal niets. Tijd om de meest creatieve staaltjes van de podcastmétier in Vlaanderen boven te halen: de meest bevreemdende, inspirerende of onnozele audioseries die de toekomstige podcaster (jij?) moeten inspireren om ook zo’n ding te produceren. Of omdat je graag iets specialers beluistert dan de radio.

Mosselen Om Half Twee

Comedian Xander De Rycke zette na driehonderd afleveringen een punt achter zijn podcast. Blijkbaar vond De Rycke gesprekken tussen hem en andere comedians zo grappig, dat hij die wou delen met het grote publiek. Zo simpel was het concept van die podcast: één of meerdere stand-up comedians die zodanig aan het zeveren zijn, dat het terug grappig wordt.

De beste aflevering?

Gilly’s en Marjetten - met Lieven Scheire, Jelle De Beule, Jonas Geirnaert en Koen De Poorter.

 

Radio Begijnenstraat

Dit programma komt uit de gevangenis. Actrice Katrin Lohmann maakt een serie met gedetineerden in de Begijnenstraat in Antwerpen. En hoe. De reeks tast de grens af tussen hoorspel, documentaire en audiokunst. Het is bevreemdend, ontroerend en zo bric-a-brac dat het kanten krijgt van lokale radio: schattig dichtbij.

De beste aflevering?

Project Claus - Ik draag van alles.

 

Tyfus Tijd

Deze audioreeks is het project van kunstenaar Dennis Tyfus dat écht uitgezonden werd op Radio Centraal, een lokale en alternatieve radiozender in Antwerpen. Het maakt onder andere radioformats belachelijk. En het bevat de gekste improvisatiesoap ooit. Die heet: met Vladimier en Dimitrie. Niet écht een podcast. Maar de grenzen van de radio klinken zo.

De beste aflevering?

Alles met Vladimier en Dimitrie.

 

Mij Gedacht

F.C. De Kampioenen was nog nooit zo grappig. Deze podcast analyseert de reeks aflevering per aflevering. Deze observaties laten je anders kijken naar de meest herhaalde televisieserie ooit. Een concept hoeft dus niet extreem gevat zijn om er een beluisterbare podcast van te maken.

De beste aflevering?

DDT Niet Oké