Dit was SHOW2017

Défilé van de Antwerpse modeacademie

Eline

Wanneer het défilé van de Antwerpse modeacademie de langste modeshow ter wereld wordt genoemd, is dat niet gelogen. De silhouetten in SHOW2017 volgden elkaar in hoog tempo op, goed voor enkele uren sensatie op de catwalk. 

In een bloedhete loods in Park Spoor Noord werd afgelopen weekend twee keer SHOW2017 opgevoerd. De studenten van de Antwerpse modeacademie presenteerden er hun zelf ontworpen collecties. De eerstejaars werkten rond de thema’s skirt, dress & experiment. De historische kostuums van de tweedejaars katapulteerden de toeschouwers meteen naar een ver verleden. De sublieme afwerking van de silhouetten kon meermaals op applaus van het publiek rekenen.

Vervolgens bracht het derde jaar een reeks etnische kostuums op de catwalk die het publiek nog enthousiaster maakte. Hoewel er voor de pauze ook al enkele indrukwekkende ontwerpen de revue passeerden, was het ongeduldig wachten op de collecties van de masters die na een korte onderbreking aan de beurt kwamen. Zij studeren dit jaar met achttien af, een uitzonderlijk hoog getal. 

Carrièreswitch voor Mr Bean

Diverse thema’s en inspiratiebronnen bij de masters zorgden voor erg uiteenlopende collecties, de ene al wat gewaagder dan de andere. Ken Boonsong Thaodee onderzocht de waarde die we aan kleding hechten en werkte daarom met vergankelijke, goedkope materialen zoals papier en karton.

Sanan Gasanov vond voor zijn collectie GRAND_MA – GRANDMA inspiratie in het borduurwerk van zijn grootmoeder. Rushemy Botter vertaalde de sfeer van Curaçao, waar zijn familie vandaan komt, naar zijn silhouetten. Dat resulteerde in een plastic Nemo en dolfijn op het hoofd van enkele modellen en toejuiching van het publiek. 

Een van de grootste successen van de avond kwam van Woojic Jo. Zijn collectie droeg de naam Bean’s Tailoring en ging uit van het idee "Wat als Mr Bean een kleermaker was?". De creaties combineerden humor met een klassieke Engelse stijl en waren een schot in de roos. Jurylid Stromae liet al ontvallen dat het een van zijn favorieten is.