Bamboefietsen: duurzaam én hip

Planet B

Marie Van Oost

De 22-jarige Tibbe Verschaffel won de Gentrepreneur Award voor Machtige Maker met Planet B, zijn duurzame fietsen en fietsmateriaal uit bamboe. “De reden dat we het Planet B noemen is omdat we het anders willen doen. Milieuvriendelijker en met liefde voor de medemens.”

BILL: Vanwaar komt het idee om fietsen uit bamboe te maken?

Tibbe: “Ik heb een oude nonkel die nogal eenzaam is, en het enige wat hij doet is reizen. Ik bezoek hem regelmatig en hij vertelde eens over bamboefietsen die hij gezien had in Vietnam. Ik vond dat iets raars en zocht er wat meer over op. Zo ben ik te weten gekomen dat ze dat eigenlijk op een foute manier doen. Hun productieproces is milieuonvriendelijk terwijl bamboe net zo’n mooi milieuproduct kan zijn. Ze maken de fietsen daar met epoxyharsen, die giftige dampen afgeven en kankerverwekkend zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief en op het idee gekomen van metalen tussenstukken. We noemen die onze ‘smart connectors’ omdat ze redelijk innovatief zijn. Zo verbinden wij onze bamboe in de fiets op een gemakkelijke manier, het is gezond en snel.” 

BILL: Wat is er nog bijzonder aan de fiets?

Tibbe: “De bedoeling is dat je in de toekomst je fiets kunt customizen. Zo zul je zelf de kleur van de tussenstukken kunnen kiezen, welk soort stuur, tot je eigenlijk je fiets zelf in elkaar kunt steken met een bamboeframe.”

BILL: Wat hebben jullie ontdekt over bamboe dat wij nog niet weten?

Tibbe: “Bamboe is een heel hernieuwbaar product, want het groeit tot één meter per dag en is daardoor de snelst groeiende plant. Na zes tot negen maanden bereikt reuzenbamboe een maximumgrootte van 25 tot 30 meter hoog. Wij gebruiken de Mosobamboe uit Zuid-Frankrijk, die heel snel groeit, en zo heel milieuvriendelijk is want het fixeert grote hoeveelheden CO2 op korte tijd." 

BILL: Hoe lang duurt het productieproces?

Tibbe: “Het moeilijkste zijn de metalen tussenstukken. Daarvoor gaan we nu mallen maken om ze gemakkelijk te kunnen lassen nadat de buizen zijn uitgelaserd. Eens we die stukken hebben duurt het ongeveer twee à drie uur om een fiets in elkaar te zetten en volledig klaar te krijgen. Natuurlijk moet je wel de droogtijden van de hars en de verf respecteren, dat duurt soms een dag. We gebruiken biologische harsen en ecologische verf en dat vraagt soms meer tijd. Wij opteren voor biologische harsen want dat is milieuvriendelijker en gezonder voor je eigen lichaam. De giftige dampen van epoxy, de gebruikelijke hars, zijn kankerverwekkend."

BILL: Waarvoor staat de naam Planet B?

Tibbe: “De reden dat we het Planet B noemen is omdat we het anders willen doen. Milieuvriendelijker en met liefde voor de medemens, maar de B staat ook voor bike, bio, bouwen en bamboe.”