Handmade in Belgium brengt je op ideeën!

Een blik op een van de leukste beurzen van het land.

Caitlin

Een zonovergoten zondag, maar wij gaan niet naar zee, maar treinen naar het verre Limburg om er in Genk de beurs Handmade in Belgium te bezoeken. De naam laat niet veel aan de verbeelding over, want creatieve geesten krijgen hier de kans om hun originele hersenpinsels aan de grote menigte voor te stellen.

Flagbag

Hoopvol loop ik de indrukwekkende industriehal in en laat ik meteen mijn oog vallen op een tafel vol kleurrijke tassen, hoezen en zakken in alle vormen en maten. Dit is de stand van Flagbag, een sociale werkplaats waar niets weggegooid wordt. Onder het motto "A story of waste, but not a wasted story" worden de vlaggen van Hasselt en omstreken verzameld en herwerkt tot een handig gebruiksvoorwerp. Over sociaal engagement gesproken!

Ministerie van Unieke Zaken

Iets verderop moet ik letterlijk twee keer knipperen vooraleer mijn hersenen kunnen verwerken wat ik voor mij zie staan. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone staanlamp, niets bijzonder. Maar wow, de lamp bestaat uit allemaal audiocassettes, die met koordjes en touwtjes tot een unieke lampenkap samengebonden worden.

De zus van de bedenker weet mij te vertellen dat ze samenwerken met de kringwinkel in Berchem om hun verzameling cassettes aan te vullen, want die vind je natuurlijk niet zo maar in de winkel. Deze herbestemming van audiocassettes is ondertussen zo populair dat er onlangs een Ministerie van Unieke Zaken in het centrum van Berchem geopend werd.

Crazyclage

Onder de indruk van al die originele ideeën en kleurrijke standjes begeef ik me naar de tweede verdieping van de vroegere compressorenhal van de oude mijnsite. Ikraak er aan de praat met een man die zijn inspiratie haalde uit het speelkwartiertje met zijn kinderen. Trots laat hij me zien hoe Crazyclage edelmetalen combineert met recyclagematerialen (zoals kroonkurken) en daar unieke ringen, halskettingen, oorbellen en brockhes mee maakt. En dat liefst in bij elkaar passende setjes. 

Something strange

Plots laat ik mijn oog vallen op een rek met kinderkleedjes en een grabbelbak met broches, oorbellen en meer van dat leuks. "Vreemde combinatie, om zowel met stof als met plexiglas te werken." Dus ik knoop een gesprek aan met de dame achter de grabbelbak die mij met plezier inwijdt in de wonderlijke wereld van Something Strange. Toen zij in 2008 haar eerste jurkje in elkaar stak, waren vrienden en familie dusdanig onder de indruk dat de eerste bestellingen al snel binnenliepen. Maar een goede outfit is niet compleet zonder een in het oog springend accessoire, dus die maakte ze dan ook maar meteen zelf.

Na het slenteren tussen al dat moois is het tijd om even op adem te komen. En waar kan dat beter dan op het terras van de C-Mine in de stralende zon. Bij Coffee Bar on Wheels bestel ik een iced coffee en bij Villa Vanilla laat ik me verleiden tot een stuk wortelcake. Over een geslaagde namiddag gesproken.