Drie keer gezond en lekker ontbijten

DIY ontbijtrecepten: heerlijk en suikervrij

Karolien

Foto’s voor Drie keer gezond en lekker ontbijten

Oatmeal cupcakes

Het ontbijt is dé belangrijkste maaltijd van de dag. Maar toch loopt dit bij velen mis: geen zin of tijd. Zij die wel ontbijten, grijpen vaak naar ongezonde cornflakes of zware koffiekoeken. Daarom: drie gemakkelijke, lekkere én gezonde tips!

Wist je dat die eerste maaltijd van de dag een grote impact heeft op je lijn? Het klinkt misschien onlogisch, maar je ontbijt overslaan zorgt ervoor dat de kilo's er gemakkelijker bijkomen. Je lichaam heeft na een hele nacht rust weer energie nodig. Als je niet ontbijt zal je uitgehongerde lichaam bij je middagmaal alles opslaan in vet. Bovendien ga je sneller grijpen naar tussendoortjes om je honger te stillen. Natuurlijk is dat kwartiertje extra slaap verleidelijk, maar gezond ontbijten is zeker niet moeilijk. Wij helpen jou alvast op de goede weg met deze drie gezonde en suikervrije recepten.

1. Overnight oatmeal

 

Benodigdheden:

1/3 havermout
1/4 yoghurt
1/3 melk 
Topping naar keuze

Vul 1/3 van je mason jar (of andere soort pot) met havermout. Voeg de rest van de ingrediënten toe en schud ze door elkaar. Zet daarna de pot in de koelkast en je bent klaar. De overnight oatmeal kan je op voorhand bereiden: superhandig dus! Je eet het de volgende dag koud of je warmt de pot even op.

De combinatiemogelijkheden voor de toppings zijn oneindig. Enkele van mijn favorieten:

- 1/4 vullen met aardbeien en geraspte pure chocolade
- 1/4 banaan, pindakaas en extra fijngehakte noten
- 1/4 ananas, gehakte amandelen en geraspte kokosnoot

2. Oatmeal cupcakes

Benodigdheden (voor ongeveer 12 cupcakes):

3 tassen havermout
2 tl bakpoeder
2 eieren
2 appels
1 tas melk
1 tl vanille (optioneel)
Topping naar keuze

Verwarm de oven voor op 175°. Mix de havermout en het bakpoeder in een kom. Rasp de appelen en meng deze met eieren, melk en vanille in een andere kom. Klop dit goed door elkaar en giet het mengsel bij de havermout. Roer dit allemaal onder elkaar en schep het in cupcakepapiertjes. Kies een topping naar keuze en zet ze voor een half uurtje in de oven. Laat ze daarna afkoelen. Deze cupcakes blijven ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kan de cakejes dus al klaarmaken in het weekend zodat je er de rest van de week van kan blijven smullen.

Mijn favoriete toppings:

- Stukjes aardbei en pure chocolade
- Een mix van fijngehakte noten
- Pure chocolade met geraspte kokosnoot

3. Gezonde cruesli

Benodigdheden:

500 gram havermout
4 el honing
Kokosnootschilfers
1 el kaneel
Noten naar keuze
Speculaaskruiden (optioneel)
Extra's zoals fruit of pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180°. Hak de noten in stukjes en meng ze met havermout, kaneel, kokosrasp (en speculaaskruiden of andere extra's). Smelt de honing en giet deze in de mix. Meng alles goed zodat het aan elkaar blijft plakken. Leg bakpapier op een bakplaat en maak met je mengsel een grote koek. Laat dit 10 à 15 minuten in de oven bakken tot het goudbruin is. Laat daarna de koek voor een uurtje afkoelen en breek ze dan in stukken. In een gesloten pot kan het weken goed blijven (als hij niet meteen op is natuurlijk). Deze cruesli is het lekkerst met een dikke lepel yoghurt en wat versgesneden fruit erbij.

Breakfast is served!