Een van de rolmodellen van Lotte is Sasha Velour

ROLMODELLEN

Inke

Iemand waar je jezelf kan aan optrekken of die een bron van inspiratie is: het is iets dat we allemaal kunnen gebruiken. Rolmodellen staan vaak centraal in de ontwikkeling van een persoon. Inke Gieghase vroeg aan drie jongeren naar wie zij opkijken en welke invloed die mensen hebben gehad op hoe zij in het leven staan.

“Je moet geloven in wat je zelf wil doen en de kunst maken die voor jou belangrijk is.”

Lotte Giebens is vrouw en dragqueen. Sasha Velour, winnares van het negende seizoen van RuPaul’s Drag Race, is een bron van inspiratie voor haar. Zowel Lotte als Sasha willen genderstereotypes in de dragwereld doorbreken. Als je dacht dat enkel mannen dragqueens kunnen zijn, dan wordt die bubbel nu even doorprikt.

Waarom zie je Sasha als een rolmodel?

Lotte: “Ik vind het geweldig hoe zij openstaat voor iedereen. Ze is zelf ook non-binair en haar stijl van drag is helemaal iets anders dan gewoon van man naar vrouw gaan. Het gaat eigenlijk echt om de kunst en betekenis erachter. Ze staat heel open voor mensen van alle genders. Het maakt niet uit als je een vrouw bent die drag doet, een genderfluïde persoon bent of een dragking. Dat probeert zij ook naar voor te brengen in haar shows. Ik vind dat fantastisch.”

Welke rol speelt zij in jouw leven?

“Ze is vooral een grote bron van inspiratie. In mijn kunst doe ik vaak dingen die geïnspireerd zijn op haar. Verder speelt ze ook een belangrijke rol als educatief figuur in mijn leven. Zij praat over heel actuele onderwerpen. Het is altijd boeiend om dingen bij te leren. We volgen elkaar ook op Twitter en ik praat soms met haar. Ze biedt een grote emotionele steun.”

"Als kunstenaar ben je vaak emotioneel beïnvloedbaar door wat mensen van jezelf en van je kunst vinden. Zij vertelde mij dat ik wat anderen over mij zeggen met een korrel zout moet nemen."

Heeft ze invloed gehad op hoe je over jezelf denkt?

“Zeker. Ik heb lang gedacht dat vrouwen geen drag kunnen doen. Toen zij dan op Drag Race verscheen, praatte ze ook over dat onderwerp. Dat heeft een soort switch in mij veroorzaakt. Het kan wél. Ik heb daarover ook al een aantal keer gepraat met haar. Als kunstenaar ben je vaak emotioneel beïnvloedbaar door wat mensen van jezelf en van je kunst vinden. Zij vertelde mij dan dat ik wat anderen over mij zeggen met een korrel zout moet nemen. Je moet geloven in wat je zelf wil doen en de kunst maken die voor jou belangrijk is. Ook op het vlak van zelfvertrouwen heeft mij dat een enorme boost gegeven.”

Zijn er voldoende rolmodellen zichtbaar in de dragwereld die genderdoorbrekend denken?

“Het begint momenteel wel meer op te komen, zeker via social media en vooral in Amerika dan. Zo heb je bijvoorbeeld Scarlet Envy en Creme Fatale, beide deelnemers aan RuPaul’s Drag Race. Volgens mij is het wel belangrijk dat alle Drag Race sterren er meer over praten. Veel kijkers van de show denken er ook niet aan. Mensen kijken één aflevering van RuPaul’s Drag Race en denken een dragexpert te zijn.

Als je kijkt naar België en Nederland is er zeker nood aan meer drag die de genderstereotypes doorbreekt. Zo ken ik, buiten mezelf, geen andere vrouwelijke dragqueen uit België. Dat is op dit moment in Nederland wel het geval. Als ik bijvoorbeeld in België naar de pride ga, zie ik dat er op dat vlak wel nog een achterstand is. Ze vragen zich dan soms af wat ik daar doe. Dat is enorm jammer.”