Fashion Friday: Ténawies

Ténawies

Chase .

Op een uitzonderlijk mistige avond treffen we elkaar aan de Vismarkt in Mechelen. De sfeer is uitgelaten en het zicht beperkt. We besluiten samen een glas te drinken en op te warmen in de Gouden Vis. Wij, dat zijn Pieter Slembrouck (17), Bavo Goossens (17) van Ténawies, onze fotograaf Jani Gysels en ikzelf.

Waar komt de naam Ténawies vandaan, en wordt het correct uitgesproken?

Pieter: (lachend) "Wat we zeker weten, is dat het niet correct uitgesproken wordt. Het is eigenlijk een Arabisch/Mechels woord. Het betekent iets in de aard van "streken". Een zekere air, of iemand die veel praat. Die gast heeft ténawies!"

Bavo: "We leerden elkaar kennen in het middelbaar, we hadden dezelfde stijl en we luisterden allebei naar dezelfde muziek. Pieter zei toen al regelmatig tegen mij: “Gij hebt ténawies!” (lacht)."

Pieter: "Eigenlijk was de oorspronkelijke naam "Graaf", maar blijkbaar werd die al gebruikt."

Bavo: "Inderdaad, dus toen we samen begonnen te designen was het vrij snel beklonken; "Wa noemde gij mij nu weer altijd?", zo is de naam ténawies ontstaan."

"We maken kleren alsof ze voor onszelf zijn."

Waar komt de inspiratie voor de kleding vandaan?

Pieter: "Om eerlijk te zijn, maken we kleren alsof ze voor onszelf zijn. We maken dus niets dat we zelf niet zouden dragen. We gaan liever achter onze designtafel zitten om onze volgende jas of pet te maken, dan naar de winkel om ze te kiezen."

Bavo: "Zo hebben we bijvoorbeeld een roze versie op de markt gebracht van een trui uit de vorige collectie. In de eerste plaats geïnspireerd door SMIB, maar ook omdat we voor onszelf een babyroze versie wilden van onze trui. De reacties hierop waren echter zo positief, dat we er uiteindelijk redelijk wat aanvragen voor kregen. We kijken dus zeker naar anderen, maar we moeten onszelf er vooral in terugvinden."

 © Jani Gysels

In de Vlaamse scene zijn jullie onder de rappers al redelijk bekend. Wie draagt jullie kleding of met wie werken jullie samen?

Bavo: "De eerste waren denk ik Hakim en Cisko. We zijn sowieso grote fans van hun muziek en zij waren onmiddellijk mee met wat we voor ogen hadden. Team Panini dragen we echt hoog in het vaandel, we waren dus zeer blij toen ze Ténawies wouden representen."

Pieter: "Soul’art! Zij zijn ook goede vrienden van ons. Deze zomer heb ik met Bizzy Blaza samengewerkt om de clip van Tonic te shooten. Echt een leerrijke ervaring."

Bavo: "We werken ook nauw samen met HU Records, een beginnend platenlabel uit Antwerpen. We hebben een leuke anekdote overgehouden aan het mini-festival Welcome To My Villa in Hamme: we hadden een long sleeve aan Hef gegeven en die heeft die na zijn optreden de hele tijd gedragen. We hebben er hem ook redelijk wat foto’s met fans mee zien maken. Dat was echt een leuk moment. We hopen zeker ook voor hem nog iets te kunnen betekenen."

"Ik zou graag Travis Scott in Ténawies zien rondlopen."

Met wie willen jullie nog graag samenwerken?

Bavo: "Dat is sowieso SMIB, zij hebben ons geïnspireerd de roze truien uit te brengen. Ook met Sevn Alias willen we zeker en vast iets doen, mocht dat mogelijk zijn. Young Thug zouden we ook natuurlijk graag zien optreden in een Ténawies design, maar dan wel mannenkledij natuurlijk (lacht)."

Pieter: "Als we spreken over de wereldtop dan zou ik toch Travis Scott graag in Ténawies zien rondlopen. Zijn stijl, maar ook die van Young Thug, liggen dicht bij wat we op lange termijn willen bereiken met onze lijn."

Ik zag dat jullie ook al events hebben georganiseerd; is Ténawies meer dan alleen een kledinglijn?

Pieter: "Op dit moment zijn we echt gefocust aan het werken aan onze eigen muziek. We werken nauw samen met lokale producers, die ook vrienden zijn. We willen vanuit Ténawies orignele beats kunnen voorzien, zelf rappers aanbrengen, video’s shooten,... het hele pakket eigenlijk."

Bavo: "Dat klopt, voor ons is het echt belangrijk een merk te zijn. Events organiseren, muziek uitbrengen en dat hele proces in handen te houden. We werken samen met Brix ’n Beats uit Dendermonde aan een event waar sowieso binnenkort meer over te horen is!"

Pieter: "We willen vooral duurzaam opbouwen. Door gestaag aan onze naam en kwaliteit te werken zorgen we voor herkenbaarheid."

 © Jani Gysels

Als jullie met een merk naar keuze konden samenwerken, wat zou dat dan zijn?

Bavo: "Patta! Zonder twijfel. Zij zijn voor ons een voorbeeld van de richting die we willen uitgaan."

Pieter: "Ze hebben hun eigen winkel, maar zijn toch exclusief. Ze maken beperkte oplagen van hun kleren en ze zijn zuinig met info. Dit maakt een merk in mijn ogen veel aantrekkelijker. Voor ons zijn zij een voorbeeld."

Bavo: "Ook met, opnieuw, SMIB zouden we zeker willen samenwerken. Zij hebben een heel concept waar ze mee naar buiten komen. Hun eigen muziek, events, management en kleren."

Wat willen jullie met Ténawies bereiken op lange termijn?

Pieter: "We zijn nog geen jaar bezig, en eigenlijk is alles zo snel gegaan tot nu toe. Binnen 5 jaar zouden we graag regelmatig pop-up stores met onze kleren willen zien verschijnen alsook vertegenwoordigd en geliefd zijn in de hiphopscene. Uiteindelijk zijn kleren echt iets wat je wil delen met anderen!"

Bavo: "Op langere termijn zouden we graag een eigen winkel hebben. We willen natuurlijk gekend en gewild zijn. Maar we willen niet dat onze producten overal te verkijgen zijn als confectie. Zeker willen we een bepaalde exclusiviteit behouden voor rappers, en andere artiesten, die we respecteren en waar we naar opkijken!"

Bedankt mannen en nog veel succes!

 

Dit artikel werd geschreven door Mitchell Galle. Dit stuk verscheen oorspronkelijk op Chase. Chase is een Vlaams platform rond urban lifestyle. Ze brengen artikelen, fotoreeksen, videos, events en vooral muziek op maat van digital natives.