Fotoblog Experts in Life: leren van de bomma

Experts in Life - Shining a Light on the Older Generation

Evy

Foto’s voor Fotoblog Experts in Life: leren van de bomma

Noemi gaat op zoek naar verhalen van onbekenden.

Noemi Monu (25) raakte geïnspireerd door de alom bekende fotoblog Humans Of New York en besloot er zelf op uit te trekken. Met een fototoestel, maar vooral met een luisterend oor portretteert de psychologiestudente oudere mensen op haar blog Experts In Life – Shining a Light on the Older Generation.

Noemi Monu: "Ik ben gepassioneerd door fotografie en hou ervan om naar mensen te luisteren. Wanneer ik op de bus of op een bankje zit, betrap ik mezelf er vaak op dat ik de mensen rondom mij aan het observeren ben. Ik vraag me dan af wie er écht achter het beeld zit dat op mijn netvlies valt."

De ideale blokpauze

"Ik vind het concept achter de blog Humans of New York geweldig. Daar vond ik de inspiratie om iets gelijkaardig te doen. Vorig jaar tijdens de examenperiode sprong ik op mijn fiets en ging op zoek naar verhalen. De ideale blokpauze! Ik koos er bewust voor om enkel oudere mensen in beeld te brengen. Zij hebben wijsheden en verhalen waar te weinig naar geluisterd wordt. Daarbij zijn oude mensen ook nog eens extra fotogeniek."

"In het begin ging ik echt op zoek naar mensen, nu gebeurt het spontaner. Wanneer ik ergens een tijdje zit of ergens moet wachten, dan spreek ik iemand aan. Die gesprekken duren vaak langer dan een half uur, dus tijd hebben is wel een voorwaarde."

"Het is fascinerend om interessante gesprekken te hebben met iemand die je nog nooit hebt gezien. Zo kwam ik tijdens mijn stage in Bolivia een vrouw tegen die telkens opnieuw bestolen werd door straatkinderen. In plaats van hen weg te jagen praatte ze met die kinderen. Ze gaf hen hoop door over haar eigen straatarme kindertijd te vertellen."

“We vergeten soms dat we nog kunnen leren van anderen.”

"In de eerste plek doe ik dit omdat ik het zelf fijn vind om mensen aan te spreken en te luisteren naar hun verhaal. Maar ik wil ook tonen dat we misschien terug wat meer naar elkaar moeten luisteren. Onze samenleving is zo individualistisch dat wij, jonge mensen, vaak vergeten dat we nog wat kunnen leren van anderen. Ik hoop dat we stilaan inzien dat verhalen van anderen verrijkend kunnen zijn voor ons eigen leven."