Fotografe in de Brusselse metro: Tallita Ortiz de la Torre

BILL Awards

Categorie: Zien

Jelijn Fiers

Brussels Underground

Tallita Ortiz de la Torre werkt als strategic planner in een reclamebureau en fotografeert onder andere voor USE-IT. Maar het is haar coole en originele blog, Brussels_underground, die de reden is voor haar nominatie in de categorie Zien.

"Brussels_underground is een blog vol foto's van mensen of beelden die mij aanspreken in de metro. Ik wil graag tonen dat de mensen in de hoofdstad 'gewone' mensen zijn. Of het nu allochtonen, Vlamingen of Walen zijn: zij maken Brussel."

Sneaky pictures

Hoe ben je op het idee gekomen?

"Openbaar vervoer heeft mij altijd al geboeid. Het is een plek waar ik rustig kan zitten, kijken en filosoferen over de mensen hun leven. Een tijd geleden zag ik een man met een karakteristiek gezicht, ik nam er een foto van en plaatste hem op Instagram. Daaruit is het idee ontstaan."

Hoe ga je te werk?

"Heel simpel: ik neem een foto als ik iets interessants zie. De foto's neem ik met mijn iPhone omdat ik dat heel sneaky kan doen. Als mensen poseren komt het fake over. Een iPhone is veel handiger en sluwer dan een gewone camera."

Ben je nog nooit betrapt terwijl je een foto neemt?

"Jawel. (lacht) Vooral kinderen hebben het vaak door, maar dan trekken ze gekke bekken en heb ik toch een leuke foto. Eén keer stond mijn geluid nog aan maar toen deed ik vlug alsof het per ongeluk was." (lacht)

 Welke foto heeft voor jou de mooiste betekenis?

"De foto met de twee vrouwen rug aan rug, omdat het multiculterele hier zo sterk naar voren komt. Ik legde hem een dag of twee na de aanslag op Charlie Hebdo vast op camera. Ik wou met deze foto aantonen dat een multiculterele samenleving ook mooi kan zijn."

Brussels Underground

Wat zijn je grote dromen?

"Als ik echt ver mag wegdromen dan wil ik een blog zoals Humans of New York. Of ooit eens een eigen tentoonstelling op poten zetten."

Waarom moeten we op jou stemmen?

"Ik stoef echt niet graag over mezelf, maar stem misschien omdat ik mooie foto's kan nemen zonder dat ik ervoor gestudeerd heb? Ik zeg maar iets. (lacht) Ik zou het zalig vinden als jullie op mij zouden stemmen en ik zou heel dankbaar zijn voor het duwtje in de rug."

Freeze

Welke superkracht zou je graag hebben?

"Ik zou graag de tijd freezen, dan kan ik rondsnuffelen en mijn eigen ding doen. Dan blijft een mooi beeld stilstaan en kan ik op mijn gemak wat foto's nemen, zalig toch?"

In welke serie zou je graag meespelen?

"In Friends. Dan zou ik Rachel willen zijn, zij is zo chill. Ik zou graag haar job willen én haar humor."

Jaloers op mensen die...

"De ballen hebben om hun dromen na te jagen."