Hallo, Armani: niet alle mannen roken sigaren

Opinie

charlotte

Niet alle mannen roken sigaren, beste Giorgio.

“Excuseer, kan je dat nog eens herhalen?” 

“Het staat hier. Giorgio Armani zei in een interview:

"Als homoseksualiteit tot in een extreme vorm wordt tentoongesteld, puur om te laten zien dat je homoseksueel bent, dan kan ik me daar niet in vinden."

“Over wie heeft hij het zelfs?” vroeg ik aan mijn vriend.

“Extravagante homo’s”, antwoordde hij dom.

Een homoseksuele modeontwerper die andere homo's aanspoort om wat minder extravagant op straat te gaan. Bah. Er vormt zich een misselijkmakende tornado in mijn hoofd en mijn maag zakt kilometers naar beneden. Zo’n ondoordachte uitspraak van een man met zoveel invloed is volkomen en zonder meer spijtig. Giogrio behoort nu officieël tot mijn persoonlijke lijst addergebroed. Toegegeven: sommigen dragen graag uitdagende kledij, maar sommigen ook niet. En dan nog? 

Ik vrees dat de meerderheid zich niet meer in ‘extreme vorm’ durft tentoonstellen. Daarbij denk ik ook dat niemand zich speciaal kleedt om te provoceren. Dat is heel oppervlakkig van de ontwerper, die steevast overal in een zwart ensemble verschijnt. Homohaters zijn een fenomeen van alle tijden. Eentje dat me soms razend maakt, overigens. Of all people gaat nu Giorgio Armani de homo’s de les spellen. Een homoseksuele modeontwerper. Boven is onder.

Armani spreekt me tegen: “Een man moet een man zijn.”

Misschien moeten mannen volgens hem een bestaande rol vervullen in het leven. Wel, we leven in het nu. Iedereen is uniek, vrij en hoeft zijn kledingstijl voor niemand te onderdrukken. Mannen moeten niet langer werken, sporten, gokken, sigaren roken en zware dingen heffen. Maar woorden als ‘man’ of ‘mannelijk’ blijven moeilijke termen. Wat of wie bepaalt wat mannelijk is? Een hetero man die ballet doet, is die dan niet mannelijk? Een homoseksuele man die graag sport dan wel? Een vrouw die bij de politie werkt, is zij dan mannelijk? Welke maatstaf heeft Girogio dat ik niet heb? 

Hij houdt van hem, Hij houdt niet van haar. Zij houdt van haar, zij houdt niet van hem. Zij houdt van hem en ook van haar.  Liefde is mooi en heeft geen richtlijnen. En al helemaal geen kledingverbod. Hoeft er echt een term te bestaan voor wie we juist liefhebben? Man van man, vrouw van vrouw, beide of ‘normaal’? Moeten we echt kenmerken of kledingstijlen vastpinnen aan gender en oriëntatie? ‘Gay’ of ‘straight’ bestaat niet langer voor mij. Niet omdat ik nalatig ben maar omdat liefhebben gewoon liefhebben is. Prachtig en zonder veralgemeningen.