Heleen Destuyver: "Ik heb nog maar twintig tatoeages gezet"

[Dossier #Bodies]

Martyna

[Dossier #Bodies] Heleen Destuyver (28) uit Mechelen ontdekte anderhalf jaar geleden haar passie. "Ik ben met 101 dingen bezig, maar op lange termijn wil ik van tatoeëren mijn hoofdberoep maken."

"Tekenen is al vijftien jaar mijn passie. Het evolueerde van balpentekeningen tot echte tattoo-ontwerpen." Anderhalf jaar geleden begon haar tattoo-avontuur. "Toen ik mijn grootste tatoeage liet zetten bij een vriend in Nederland, begon dat een beetje te kriebelen. Toen kwam ik tot het besef dat ik zelf wou beginnen te tatoeëren. Ik lette heel hard op en stelde veel vragen. Mijn kennis heb ik daarna uitgebreid door Youtube-filmpjes te bekijken", vertelt Heleen. 

Om haar nieuwe uitdaging aan te gaan bestelde ze een basis beginnerskit. "Ik wist zelfs niet hoe ik zo'n tattoomachinetje in mekaar moest steken. Dankzij Wikihow is het uiteindelijk gelukt", lacht ze. 

"Ik ben varkensvel gaan halen bij de slager"

Tatoeëren is oefenen, daarom besloot Heleen om varkensvel in huis te halen. "Eerst ben ik begonnen te oefenen op rubber, maar dat was niet de beste manier. Om het echt te leren had ik échte huid nodig. Toen kwam ik op het idee om varkensvel te halen bij de slager", zegt Heleen.
 

Van varkensvel schakelde ze snel over naar haar eigen lichaam. "Ik heb maar één keer op varkensvel geoefend. Dat lukte wel, waardoor ik heel impulsief besloten had om op mezelf verder te oefenen." Toen kwam haar eerste echte tattoo op haar been te staan. "Jezelf tatoeëren is niet zo makkelijk, je hebt namelijk je twee handen nodig. Ik wou ook nooit tatoeages op mijn been, maar als ik mijn twee handen wou gebruiken was dit mijn enige optie", lacht Heleen. Het ontwerp was ook een uitdaging. "Ik heb een hand op mijn been gezet. Het tekenen van handen is het moeilijkste wat er is, laat staan tatoeëren. Het was een moeilijk ontwerp, maar de tatoeage is heel goed gelukt." 

"Jezelf tatoeëren is heel raar, maar ook leerzaam"

Haar eerste tattoo was niet enkel een oefening, maar ook een interessante ervaring. "Het is heel leerzaam om jezelf te tatoeëren. Je voelt die pijn en dat is echt heel interessant. Als een beginnende tatoeëerder wist ik niet hoe ver ik mijn naald moest steken. Door die pijn zelf te ervaren, was het gemakkelijker om dit te ontdekken."

Haar eerste tattoo kende heel snel succes. "Ik heb mijn tatoeage van mijn been op Facebook gezet. Velen vonden die zo goed dat ze zich als proefkonijn wouden opgeven", lacht Heleen. Door de positieve reacties, besloot Heleen om anderen permanent te versieren met haar ontwerpen. "De eerste acht mensen die ik getatoeëerd heb, heb ik duidelijk gemaakt dat ze inderdaad mijn proefkonijnen zijn. Er kunnen dingen mislopen. Ben blij dat dat niet het geval was. Toen besefte ik dat ik dat echt wou doen." 

Blijven ontdekken, blijven bijleren

Na het varkensvel en acht proefkonijnen, begon het echte werk. "Ik heb nog maar twintig tatoeages gezet en dat op twintig verschillende plaatsen". Voor Heleen is het tatoeëren van anderen een ontdekking. "Alle plaatsen op het menselijk lichaam tatoeëren anders. Het blijft een ontdekking. Als een klant mij vertelt waar de tattoo gezet moet worden, moet ik altijd even nadenken hoe ik dat juist moet aanpakken", vertelt ze. 

Spijt van haar eeuwige kunstwerken op andermans lichaam heeft ze niet. "Ik was nog nooit teleurgesteld in mijn ontwerp of de uitwerking ervan. Soms was het echter niet zo makkelijk en moest ik last minute aanpassingen aanbrengen, maar dat hoort er eenmaal bij als beginnende tatoeëerder", zegt Heleen.

"Mensen die naar mij komen, komen voor mijn stijl, mijn ontwerp"

Elke artiest onderscheidt zich van anderen door de stijl en manier van werken. Heleen beschrijft haar stijl als: "fijn, gedetailleerd en een beetje surrealistisch dotwork - het creëren van schaduw aan de hand van puntjes. Mijn stijl is heel specifiek. Maar als je voor mij kiest, dan kies je daar ook voor. Ik ga nooit een bestaand ontwerp van een andere artiest op iemands lichaam zetten." 

Het tatoeëren van anderen wekt een gevoel op. "Het voelt heel speciaal dat iemand mij zijn of haar lichaam toevertrouwt. Daarnaast is het ook mijn ontwerp dat op iemands lichaam voor altijd komt. Dat is zeker één van de mooiste complimenten dat ik als artiest kan krijgen", zegt ze. 

Eigen tattooshop

Tot nu toe tatoeëerde Heleen voornamelijk haar vrienden of kennissen, maar daar wil ze zeker verandering in brengen. "Een vriendin tatoeëren is anders dan iemand die je totaal niet kent. Het is gewoon heel confronterend dat iemand vreemd zoveel vertrouwen heeft en zonder je te kennen voor je ontwerpen kiest. Dat stimuleert mij om daar later mijn beroep van te maken. Een eigen tattooshop zie ik zeker zitten."