Sara op zoek naar Brussel: Sint- Gillis (I)

Sara in Sint- Gillis

Sara

Van Sint-Gillis wordt de laatste jaren het beeld opgehangen dat het de place to be is in het Brussels gewest. Zo kon je er tot voor kort aan een, naar Brusselse normen, relatief lage prijs een appartement of kamer huren, terwijl de hippe koffiebars en conceptstores er uit de grond schoten als paddestoelen.

Ik ben benieuwd. Benieuwd naar dit Petit Paris, een van de bijnamen van de gemeente met postcode 1060, of het zijn naam ook effectief waarmaakt. En avant!

Een pareltje van een tramstation, het begint al goed bij onze aankomst aan Sint-Gillisvoorplein. Poëtische zinnen in het Frans en het Nederlands verwelkomen je.

Wanneer het daglicht me na de ondergrondse reis tegemoetkomt ben ik beland op de zaterdagmarkt. Kraampjes met goedkope kleding, vers fruit en groenten en vooral veel luide marktkramers en klanten verzamelen elke zaterdag op het voorplein. Een gezellig boel. 

Niet enkel het voorplein wordt op deze eerste weekendochtend bezet door kraampjes, maar ook de omliggende straten staan er vol van. Tegen dit middaguur zijn ondertussen alweer heel wat handelaars de boel aan het opruimen. De straten die grenzen aan het voorplein liggen op een van de befaamde Brusselse heuvels, het is dus flink klimmen in mijn zoektocht naar “petit Paris”.

Hoe de gemeente aan deze bijnaam komt, daar snap ik nu nog geen snars van, ik word omringd door vervallen panden en bouwsites. Ik hou even halt bij café l’étoile de villa pouca waar vier oudere mannen op mediterraanse wijze genieten van hun zaterdag en samen een kaartje leggen. Mooi tafereel. 

Ik zet m’n reis verder opwaarts, en hou halt aan de fontein van Sint-Gillis. De architectuur verandert zichtbaar. Grootse bouwwerken in art nouveau-stijl kruisen m’n pas, en de bijnaam klinkt al net dat tikkeltje logischer. Al zeker wanneer ik het stadhuis bereik en taverne La Renaissance het definitieve begin van een nieuw Sint-Gillis inluidt. Ik sla links in aan het stadhuis, en kom in een gezellige groene wijk. Hier is het Marollen-gevoel definitief weggeëbt en is het heel wat rustiger.

Tijd voor een tussenstop, een mens heeft soms dorst. Ditmaal is Café La Pompe aan de beurt. Een schitterende hipster-tempel: een tankstation omgevormd tot eetcafé, en in het weekend wordt er al eens wat rock-’n-roll gespeeld. Het interieur, de muziek en het bier zijn dik in orde, het volk vindt zichzelf net iets te hip.

Weg ben ik dus weer! De architectuur rond me heen blijft top, en naarmate ik de Brusselse heuvel beklim krijg ik meer en meer het gevoel me in de grote stad te bevinden. Ik besluit een kijkje tenemen bij Hinterland, een nieuwe eet- en koffietent die niet zo gek lang geleden z’n deuren opende met een groots facebook-event. Hinterland blijkt echter iets te "glazen kooi" voor me, en van al dat bio-eten ben ik niet zo’n fan.

Op de grens met Elsene liggen prachtige panden, en voornamelijk grote hotels en bedrijven. Voor je het weet sta je terug aan Place Stéphanie

Niet te missen in Sint- Gillis:

   • Potemkine
   • Een typische bar van Brusselse horecatitaan Frédéric Nicolay (BarBeton, Flamingo ...). Ga er zeker niets eten,want dat is duur. Spreek er wel af met vrienden, want het is gezellig. Het eetcafé ligt dicht bij het centrum (fietsen!), maar toch ben je even weg uit de drukte. Als je niet van kinderen houdt, blijf je in het weekend best weg. Kijk vooral naar het mooie interieur! Waar? Hallepoort 2, Sint-Gillis.
 • Het voorplein
 • Ofwel de Parvis: marktjes, festiviteiten, cafés, en vooral sfeer! De ene hipsterzaak wordt vrolijk afgewisseld met een eeuwenoud volkscafé. Zaterdag is er markt, en van tijd tot tijd is er een late-night eetfestijn. Niet overslaan!
 • Brasserie Verschueren
 • Oud, bruin, gezellig volkscafé. Dit is de plaast waar de hippe start-upper naast de krantenboer plaatsneemt. Bijzonder vriendelijke service en lekkere croqueskes. “Mocht Sartre nog leven, dan was Brasserie Verschueren in Sint-Gillis zijn gedroomde thuis”, schreef Knack ooit. En jij twijfelt nog hoe je komend weekend zal doorbrengen?
  Waar? Fortstraat, op de hoek met het voorplein, Sint-Gillis
 • Le Dillens
 • "Nieuw!", "Hip!" Neen, als ik die woorden hoor blijf ik liever weg. Maar toegegeven: Le Dillens zorgt voor wat frisse wind binnen de garage- en rock-’n-rollscène in Brussel. Met verrassende concertjes en overdag aardige muziek door de boksen kan dit zaakje me wel bekoren.
  Waar? Julien Dillensplein, Sint-Gillis.
 • Café La Pompe
 • Zoals eerder beschreven, aardig tentje. En van tijd tot tijd verassende keuze als het op dj’s in het weekend aankomt. Hier breng ik onder de bomen graag eens een zonnige namiddag door. Doen!
  Waar? Waterloosesteenweg 211, Sint-Gillis.
 • Royale Union Saint-Gilloise
 • Of kortweg RUSG, dé ploeg van de stad. Voetbal in 2de klasse. Pik een match mee op enkele zondagen in de maand, en bezoek het historische stadion op de rand van Sint- Gillis, vlakbij het Dudenpark. Geschiedenis.
  Waar? Marienstadion, Brusselsesteenweg 223, 1190 Brussel