“Ik ben geboren met een zadel in mijn gat”

Le Peloton de Paris - fietsbar Mechelen

Nathalie

Foto’s voor “Ik ben geboren met een zadel in mijn gat”

Vincent & Wendy in Mechelen.

De Mechelse Hoogstraat heeft er een hotspot bij. In Le Peloton de Paris kan je een fixie customizen, lekker brunchen en de koers kijken op groot scherm. BILL sprintte naar Mechelen voor een gesprek met Wendy en Vincent, de jonge ondernemers achter de allereerste fietsbar van Mechelen. 

Het was een zotte eindsprint naar de opening eind maart, maar Wendy en Vincent hebben de finish gehaald. “Le Peloton de Paris is een thuis voor de fietsfans,” zegt Wendy Janssens (27). Ze is van Mechelen en studeerde marketing. “Je kan fietsen kopen, maar ook laten herstellen en helemaal customizen. We willen niet gewoon klanten, maar echt een community. Samen gezellig naar de voorjaarsklassiekers kijken met een pintje. Duid 6 april maar aan in je agenda, dan plannen we iets speciaals voor de Ronde van Vlaanderen.”

Fixie workshop

Haar vriend Vincent van Parys is de fietsendokter. In de winkel kan je  zijn eigen fietsen kopen. “We kijken samen wat er binnen je budget past. Of breng die oude koersfiets van je bompa mee om te renoveren. Je kan ook een workshop volgen om zelf je fixed gear bike samen te stellen. Fixies zijn de nieuwe skateboards, het is echt een rage. Voor sommigen is het puur een accessoire, maar het past ook wel bij onze generatie die meer bezig is met duurzaamheid. ”

Ook zonder fiets ben je welkom in Peloton de Paris. Wendy zorgt als de Pascalleke van dienst voor koffie en frisse pintjes. In het weekend kan je brunchen. Wendy: “We doen ook een lunch deal voor de studenten. Ons geheim recept is een beetje EPO, dat zorgt voor extra concentratie in de les.”

Van Vancouver naar Mexico

Vincent komt uit een familie van Flandriens. “Ik ben geboren met een zadel in mijn gat. Ik fietste al naar een trouwfeest in Polen, kostuum in de rugzak. Vorig jaar maakte ik m’n grote droom waar en fietste 4800km van Vancouver naar Mexico op m’n eentje.” In Californië leerde hij het fietsbarconcept kennen en zo begon het idee van een eigen fietsbar te rijpen.

“Vroeger keek ik soms naar de koers met mijn grootvader, maar ik had nooit gedacht dat ik zelf een fietsbar zou openen,” zegt Wendy. Het fietsvirus werkte blijkbaar besmettelijk. “Op een van onze eerste dates stond Vincent voor de deur met taartjes om samen Parijs Roubaix te kijken op tv. Lekker romantisch!” lacht Wendy.

Tour Down Under

Tijdens hun lange reis door Australië overtuigde Vincent zijn vriendin om vrijwilligerswerk te doen bij de Tour Down Under, zowat de Australische Tour de France. “Dat was een superervaring, we volgden alles vanop de eerste rij. We hebben zelfs Eddy Merckx ontmoet! Die lange reis was trouwens de beste basis voor onze eigen zaak. We weten wat we aan elkaar hebben en maken samen onze droom waar.” 

Fiets binnen bij Le Peloton de Paris in Hoogstraat 49, Mechelen.