Jonge denker: Jesse Van Pée

"Geluk schuilt niet alleen in die droomjob"

Fernand

Jesse Van Pée

Dit artikel verscheen eerder op Jonge Denkers, een platform van voormalige BILL-reporter Fernand Van Damme (@fernandvandamme) dat Vlaamse jongeren een stem geeft: hen laat dromen, ondernemen en prikkelende ideeën formuleren.

 

Jonge denker: Jesse Van Pée (23)

“Je moet vooral iets gaan doen wat je graag doet, want je moet het nog 45 jaar volhouden.”

Het moet zowat het meest aanwezige cliché zijn in het leven van de huidige jongvolwassene. Iedereen zegt het — ouders, peers, partner, mentoren –, dus moet het wel waar zijn.

Mijn hele leven als student heb ik dit devies ter harte genomen. Steevast heb ik mijn interesses gevolgd. Ik studeerde wat ik wilde, ik volgde interessante stages en ik sloot me als vrijwilliger aan bij verenigingen die me prikkelden. Ik heb geen spijt van mijn keuzes. Ik heb me ontwikkeld, ik ben veel ervaringen rijker en ik kan een stukje meepraten over de actualiteit. Fantastisch!

Maar dan volgt de grote sprong. Nu is ’t voor echt. Nu moet ik geld gaan verdienen, maar wat blijkt? Honderden anderen doen ook graag wat ik leuk vind. Ik moet mezelf bewijzen in een wereld waarin stressbestendigheid en ervaring doorslaggevend zijn en jaren vrijwilligerswerk vaak als peanuts beschouwd worden. Niet simpel. Nu dreig ik ongelukkig te worden door de zoektocht naar die droomjob.

Tot voor kort kwam het niet eens in mij op om het belang van die gedroomde carrière in de pursuit of happiness in vraag te stellen. Nu durf ik, voor al wie zich herkent in dit relaas, te beweren dat het belang zeer relatief is. Ik ben ervan overtuigd dat ik ook zonder de voldoening van een veeleisende, flitsende en uitdagende job gelukkig kan worden.

Opgedane kennis en vaardigheden kan je ook buiten het werk inzetten. Doelen stel je ook op andere levensdomeinen. De heren Competentie, Potentieel en Ambitie hebben geen exclusiviteitscontract met de professionele wereld. Geluk vind je overal: in de cursus Japans ter voorbereiding van de droomreis, in de huisbereide ratatouille, in de warmte van het verenigingsleven, in de pompende Tommorowlandbeat of in de geur van een pas opengeslagen boek. Laat het werk slechts één van die vele gelukstriggers zijn. Proficiat als je wel het professionele succes bereikt, maar laat het gebrek aan de gewenste carrière je vooral niet beletten om geluk te vinden.

 

Jesse Van Pée (23) is afgestudeerd aan de Universiteit Antwerpen en zoekt werk. Zijn passies zijn media, gender, onderwijs en muziek.