"Jonge moslims zijn zoveel meer dan enkel hun religie"

Mvslim.com

Pieter

Taha Riani (19) en Hanan Challouki (23).

Taha Riani (19) en Hanan Challouki (23) bedachten een platform waar moslimjongeren kunnen vertellen over wat hen bezig houdt. Vijf maanden na de lancering is Mvslim.com uitgegroeid tot een online community met meer dan tweehonderd bijdragers uit een dertigtal landen. Taha: "Wekelijks kijken we elkaar aan en denken we tegelijk: is dit echt aan het gebeuren?" 

"Moslim" is meer dan "Islam" 

Taha Riani: “Niemand had verwacht dat alles zo snel zou gaan, wij zelf al helemaal niet. Blijkbaar waren we niet de enige jonge moslims die een plek zochten om onze stem te laten horen. Elke dag krijgen we nog een vijftal verzoeken van schrijvers die mee in het verhaal willen stappen.” 

Hanan Challouki: “Wanneer allochtonen in de media passeren, gebeurt dat vaak in een negatieve context. Die enorme frustratie willen we met ons project doorbreken. We willen positieve verhalen brengen, over wat leeft bij jonge moslims uit alle hoeken van de wereld. De focus ligt op mensen, niet op religie. Het zijn immers al te vaak de meest extreme stemmen die een podium krijgen, want hoe luider je roept, hoe meer je de aandacht trekt. Op de site plaatsen we de spots op het alledaagse leven van doodgewone jongeren.” 

Taha: "Ik studeer computerwetenschappen en ontwierp de site helemaal zelf. Er was trouwens geen hand van bovenaf die ons hielp, noch logistiek, noch financieel. Hanan en ik stampten de site volledig met eigen middelen uit de grond."

Sterk internationaal team 

Hanan: "Gelukkig kunnen we vandaag wel rekenen op een sterk team. In België schrijven er ongeveer 35 jongere voor Mvslim, waarvan er 15 fungeren als onze rechterhand. Zij staan aan het hoofd van elk een eigen rubriek, al passeert alles wel eerst bij ons voor we het publiceren." 

Taha: "We vinden het namelijk belangrijk om te waken over de kernboodschap van het project. Wanneer je met zoveel mensen samenwerkt, dreigt het anders in alle richtingen uit te schieten. Daarom geven we liefst zo weinig mogelijk uit handen, en willen we bij alles de controle behouden. Al hopen we op termijn wel een redactie uit te bouwen in elk land waar we medewerkers hebben. En wie weet organiseren we wel eens een internationale bijeenkomst om elkaar eindelijk eens te ontmoeten."