Kabas: de wondere wereld van verpakkingsvrij winkelen

Eerste verpakkingsvrije winkel @ Mechelen

Jana Leirs Pieter Claes

BILL op bezoek bij Kabas

Met Kabas openden Anneleen De Witte (25) en Sofie Smeets (29) de eerste verpakkingsvrije winkel in Mechelen. De twee toffe madammen hopen met hun project van de Dijlestad een ecologisch meer verantwoorde plek te maken. Wij gingen op bezoek bij de groenste kruidenier in het territorium van de Maneblussers. 

Het plan om een verpakkingsvrije winkel te beginnen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Sofie: "Het was eerder een persoonlijke noodzaak. We probeerden zelf al een hele tijd verpakkingsvrij te leven. Anneleen ging vaak naar verpakkingsvrije winkels in Antwerpen of Leuven. Die verplaatsing maakte verpakkingsvrij leven niet gemakkelijk. Eigenlijk kan je dus zeggen dat we Kabas begonnen zijn voor onszelf." "Uit eigenbelang!" vult Anneleen lachend aan.

Zo egoïstisch was het niet, want de Mechelaars hebben blijkbaar een groen hart. Volgens Sofie was het tijd voor een verpakkingsvrije winkel in de Dijlestad: "We merken dat mensen er echt mee bezig zijn. Het is natuurlijk ook een heel actueel thema. Mensen zijn zich steeds meer en meer bewust van de hoeveelheid plastic in de wereld."

Bewust winkelen of honger lijden 

Verpakkingsvrij is een relatief nieuw begrip bij de meeste mensen. Sofie ontdekte het concept en de bijhorende levensstijl dankzij de komst van Robuust (verpakkingsvrije winkel in Antwerpen, red.). "Toen besefte ik dat het mogelijk was. Daarvoor consumeerde ik zonder er echt bij na te denken. Na wat opzoekwerk besloot ik dat het tijd was om te veranderen."

"Eigenlijk hebben we Kabas opgericht uit eigenbelang."

Sofie vatte de koe bij de horens en toomde haar levenswijze in. Mits wat aanpassingen en bewustwording: "Je moet altijd heel bewust winkelen. Voor je naar de winkel vertrekt, moet je een overzicht maken van alles wat je nodig hebt. Doe je dat niet, dan heb je misschien niet voldoende potjes en zakjes bij."

Verpakkingsvrije voordelen

Verpakkingsvrij winkelen lijkt dan wel een heel gedoe, met potjes en zakjes die dag in dag uit meegesleurd moeten worden. Er zijn meer voordelen aan dan alleen maar minder plastic in de wereld brengen. "Een groot voordeel is dat je zelf je porties kan bepalen. Studenten of singles worden vaak verplicht om grote porties te kopen die je nooit op je eentje opeet. Bij Kabas kan je zelf je porties afmeten."

"Als we gaan winkelen hebben we automatisch potten en stoffen zakjes in onze kabas zitten."

En het prijskaartje dan? Wel, je moet er rekening mee houden dat je bij Kabas biologische voeding koopt. Dat is sowieso duurder. Sofie en Annelien maakten wel een prijsvergelijking met de biologische concurrenten uit de buurt. "Daar komen we goed uit", zegt Sofie trots. "Veel klanten vertellen dat onze noten goedkoper zijn dan de noten uit de supermarkt."

Groen geweten

Kabas probeert bewust alles zo lokaal mogelijk te houden. Het paradepaardje van de winkel is toch wel de verstoog. Anneleen straalt als ze ons erover vertelt: "Daarmee onderscheiden we ons echt van andere verpakkingsvrije winkels. We hebben geprobeerd om voor alle populaire kazen een Belgisch en verpakkingsvrij alternatief te vinden. Daar zijn we in geslaagd. We hebben zelfs een lokale versie van de Italiaanse Parmezaan."

"Bij Kabas vind je zelfs Parmezaanse kaas. Alleen komt hij uit België."

Dat is niet alles. Bij Kabas vind je Mr Gin (Mechelse gin, red.) van de tap, groentennootjes uit Sint-Katelijne-Waver en Mechelse stadshoning. "We hebben bewust geprobeerd om lokale producenten en leveranciers te zoeken. Het is niet de bedoeling om zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken, maar wel heel Europa rond te rijden met de vrachtwagen."

Vergeet je Joyn-kaart niet wanneer je bij Kabas binnenspringt: bij elk bezoek kan je er je kaart scannen, om vervolgens voordelen en kortingen bij elkaar te sprokkelen voor jezelf, je vrienden of voor een goed doel.