Lara Warson: "Je kleren zelf kweken in de tuin, dat zou pas tof zijn"

Schimmel als nieuwe soort textiel

Martyna Sklodowska

[Dossier #Bodies] Lara Warson (23) is een modestudente aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Mode is haar passie, maar zij pakt die passie behoorlijk milieuvriendelijk aan. Met behulp van schimmel. "Ik hoop dat ik mijn droom van schimmeltextiel ooit ga kunnen waarmaken. Een stof die natuurlijk afbreekbaar is." 
 

Aan haar droom, die bestaat uit het fabriceren van stof uit schimmel, werkt Lara al twee jaar. "Ik heb dit allemaal te danken aan onze koelkast thuis. De helft wat daar in zat, was over datum. De producten die niet meer goed waren gaven me een duwtje in de rug om aan mijn schimmelexperiment te beginnen", lacht Lara.

Een tweede leven

De hedendaagse mode moet mooi zijn. Het lijkt absurd om dat verlangen met schimmel te combineren. Maar modestudente Lara haakt af van het commerciële aspect en voegt een ethisch argument toe . "Met dit project wil ik aantonen dat iets wat lelijk lijkt, ook mooi kan zijn. Daarnaast geef je een tweede leven aan iets dat anders gewoon wordt weggegooid, " zegt ze. 

Volgens Lara kan de toekomst van textiel bij schimmel liggen. "Niet alleen ik, maar veel mensen zullen op zoek gaan naar eerlijke kleren. Tegelijkertijd zijn bepaalde stoffen die gebruikt worden in de mode-industrie niet goed voor de natuur. Ik wil een textielsoort vinden die natuurlijk afbreekbaar is.."

Haar onderzoek naar textiel gemaakt uit schimmel is niet zo eenvoudig als het lijkt. "Ik laat veel voedingsmiddelen beschimmelen, vooral groenten en fruit. Niet alles is bruikbaar en de oppervlaktes zijn vaak heel klein. Ook weet ik nog niet hoe ik schimmel draagbaar kan maken." Het experiment loopt zeker nog niet op zijn einde. “Hetgeen ik nu doe, is een test. Ik ben er nog lang niet,”, zegt Lara. 

Schimmel als optie om je textiel te kleuren

Tijdens het experiment kwam ze interessante alternatieven tegen. Een ervan is het kleuren van textiel met schimmel. "Ik heb op een witte katoenen T-shirt fruitpap gesmeerd om die daarna een maand lang te laten beschimmelen in een zak",  vertelt Lara. Om het textiel draagbaar te maken, wikkelde ze de beschimmelde T-shirt in een plastic hoes. "Ik was heel tevreden met het resultaat, maar dit is natuurlijk nog niet helemaal wat het zou moeten zijn."

Ook vond ze de schimmelpatronen fascinerend. De foto's van de schimmels bewerkte ze in Photoshop en ze verkreeg zo toffe en kleurijke prints. "Met die prints heb ik een kleed, een handtas en een heuptasje bedrukt. Het was leuk om te doen, maar met dat procedé wil ik niet per se verder. Het was eerder een tussenstop in het onderzoek."