Neptelefoontjes naar mijn mama

#WijOverdrijvenNiet

charlotte spens

Charlotte Spens

#WijOverdrijvenNiet

‘Moet jij dringend naar het toilet ofzo?’, vraagt mijn vriendin. We lopen naar het dichtstbijzijnde cafeetje. ‘Nee hoezo?’ - ‘Omdat jij zo snel stapt, amai zeg.’

Ik heb dit zinnetje al vaker gehoord dan dat ik heb ontbeten. Waarom ik zo snel stap? Wel, omdat ik kwaad ben. Omdat ik bang ben. Want echte wolkenkrabbers van benen heb ik nu ook weer niet. 

Waarom ben ik bang? Yasmine Schillebeeckx kwam met het antwoord in haar opiniestuk in De Morgen. Omdat sommige eenzame dertigers, ongeschoolde tieners of onbekwame twintigers vieze, vettige varkens zijn. Alle vrouwen voelen zich wel eens alsof ze naakt zijn, gedrenkt in honing, liggend in een Porsche met in onze handen bier en een Bicky Burger (of een of andere delicatesse voor de decadente engerds). En dan roepen we: kom hier! Blijkbaar. 

(Nee) dank u voor de ongevraagde massages

Daarom ben ik afgestapt toen een man mij ongevraagd begon te masseren. Op de tram, toen ik nog maar twaalf was. Daarom stap ik alsof ik me op heten kolen bevind, wanneer ik word achtervolgd door een groepje jongens. Daarom fiets ik met mijn knieën naar buiten gericht en met een sweater met kap op mijn hoofd als ik word achtervolgd door een auto. Om daarna neptelefoontjes te plegen naar mijn mama, als mijn imitatie van een mannelijke houding geen effect heeft. Verstijfd. 

Of: toen ik veertien was, mocht ik eindelijk een msn-account aanmaken van mijn ouders. Euforisch! Tot een vreemde mij toevoegde en ik – zo naïef –  dat onbekende e-mailadres accepteerde. Hij, een zogezegde zesdejaars van mijn school, vond mij een mooi meisje.

Verbaasd en in de zevende hemel accepteerde ik zijn webcamverzoek. Enkele seconden later verliet ik het gesprek. Hij masturbeerde voor de camera. Denk toch aan uw dochter, vriendin, vrouw, moeder en besef dat er enge figuren bestaan. Ik ben geen slachtoffer van een misdaad, maar al mijn 'belevenissen' mogen niet als ‘normaal’ beschouwd worden. 

"Met het gefluit van bouwvakkers is niets mis. Die moppentappers komen niet snel van hun ladders af. Shit, als ik zo hoog en veilig stond, zou ik ook wel naar een knappe heer roepen."

Het zijn namelijk zijn geen complimentjes. Met het gefluit van bouwvakkers is niets mis. Die moppentappers komen niet snel van hun ladders af. Shit, als ik zo hoog en veilig stond, zou ik ook wel naar een knappe heer roepen. Want het is niet omdat er nu verschillende vrouwen bloggen of twitteren over hun ervaringen dat wij voor elk voorval  ‘de mannen’ met de vinger wijzen. Nee, wij steken het op de ‘slechte’ mannen. Een jammer genoeg moeilijk af te bakenen groep vetzakken. 

Maar als je je als man aangesproken voelt omdat Yasmine Schillebeeckx of eender wie schrijft over onze ervaring, ben je misschien uit hetzelfde beschimmelde hout gesneden.