Phyt: van souvenir tot succesvol bedrijf

Airplants

Sofie Vertongen

Kelly Coudijzer
  • De Singel Botanik #1 GREEN GUERILLA
  • 23 apr 2016
Google maps
location

Verban je sanseveria naar de composthoop: de epifyten van Sofie Vertongen zijn de nieuwe it-plant. De Antwerpse ontdekte de eigenaardige airplants in de hippe koffiebars en designwinkels van California en besloot de hype in haar valies naar ons land over te brengen. Met haar bloeiende onderneming Phyt verkoopt ze als eerste in België de kleine, stekelige planten.

En of die Phyt-plantjes een succes zijn. Het bedrijf bestaat nog geen jaar en sommige 'modellen' zijn al haast constant uitverkocht. Sofie: “Ik denk dat de plantjes in de eerste plaats zo populair zijn omdat ze echt belachelijk makkelijk te verzorgen zijn." 

Kijk mama, zonder wortels

Sofie: "Ze hebben namelijk geen aarde nodig en leven dus enkel van water en voedingsstoffen die ze gewoon opnemen uit de lucht. Bovendien passen ze perfect in zowat elke kamer van je huis. Je kan ze letterlijk overal ophangen, neerleggen of in een glazen schaal zetten. Dat kan je niet doen met andere vetplantjes."

Selfmade Woman

Sofie heeft heel het concept rond Phyt zelf bedacht en ontworpen. “Op dit moment doe ik alles alleen en helemaal op mijn manier. Zo maak ik de verpakkingen, de foto’s en beheers ik ook het Instagram –en Facebook-account. Het was de bedoeling om een kleine en gezellige webshop te hebben om van te kunnen leven, maar het succes van Phyt overstijgt mijn verwachtingen.”

De airplants bleken een gat in de markt te zijn en dus besloot Sofie om haar concept uit te breiden. “Ik bied nu een soort van platform aan voor jonge ondernemers die betonhouders maken voor de plantjes. Interessant voor hen, maar ook voor mij: ik wil namelijk enkel exclusieve en originele producten verkopen.”

Momenteel krijgt Sofie veel aanvragen voor inrichtingen van ruimtes met Phyt. “Als interieurvormgever is dat een kolfje naar mijn hand. In de toekomst wil ik het concept graag nog verder uitbreiden. Er zijn zoveel mogelijkheden, ik hou me wel bezig.” (lacht)

Sofie geeft regelmatig uitleg over de verzorging van de planten en workshops. Ontdek Phyt op 23 april in De Singel Botanik #1 GREEN GUERILLA en op de Inspiration Session 'Greenterior' op 9 juni. Liever een workshop bijwonen? Kom dan naar 55m² in Borgerhout op 4 mei.