BILL test uit: Lidl's Straffe Kost

Studentenrestaurant Lidl

Marie Van Oost

Geen tijd om te koken tijdens de blok, dus dan maar een pizza bestellen of een lasagne in de oven schuiven.  Klinkt herkenbaar? Zes op tien studenten vindt het moeilijk om snel een gezonde maaltijd klaar te maken tijdens de examens, terwijl ze dat wel zouden wìllen. Supermarktketen Lidl to the rescue: de keten opende een pop-up-studentenrestaurant in Gent. BILL ging eens proeven. 

Op de hoek met de Vlaanderenstraat en het Woodrow Wilsonplein in Gent vind je tot en met 23 juni Straffe Kost, het pop-up-studentenrestaurant van Lidl. Ze willen uitsluitend gezonde maaltijden serveren aan studenten in tijdsnood tijdens de examens. Trouw blijvend aan de blauw-gele huisstijl van het merk, is het restaurant er toch in geslaagd om het interieur jong en modern te maken. Hangplanten, gloeilampen en een mix and match van stoelen geven het ruime restaurant een verwelkomende sfeer. Ook het terras is uitnodigend gezellig. Een goede score voor Instagram is alvast verzekerd.

Ook opmerkelijk: hier serveren ze geen alcohol. “Het is echt gericht op studenten die in de blok zitten dus alcohol zou niet zo’n goede stimulans zijn”, vertelt een meisje achter de kassa. Wél kun je gezonde sapjes krijgen, net zoals gratis infused kraantjeswater en de verse kruiden die vrijblijvend op tafel staan. Nog iets dat duidelijk maakt dat deze plek echt op studenten gericht is - hoewel ook niet-studenten welkom zijn, er wordt geen studentenkaart gevraagd - zijn de openingsuren: Straffe Kost is letterlijk een maand lang open, 7 dagen op 7, 24 op 24. “Er komen wel degelijk studenten midden in de nacht langs voor een gezonde snack”, lacht de kassierster. “Het is gewoon heel handig, want alles is mogelijk als takeaway en veel meer blokproof dan een pita of pak frieten.” Ook gezond ontbijten is mogelijk in het restaurant.

De prijzen van de gezonde studentenmaaltijden vallen op. Een stuk quiche krijg je al voor €4, slaatjes kosten €5 en voor gebakken zalm betaal je €9. Woordvoerster Isabel Colbrandt legt uit hoe dat kan: “Wij koken alles met Lidl-producten dus zo kunnen we ook de klaargemaakte maaltijden verkopen aan Lidl-prijzen.”

Maar is het ook lekker? Wij testten de Thai Beef salade, de veggie couscous-salade en de zalm met asperges uit. Hoewel het heel druk was, hoefden we niet lang te wachten - zéér belangrijk tijdens de examens. Het eten was lekker en kwaliteitsvol, maar wel van het type what you see is what you get. De Thai Beef salade bestaat uit enkele blaadjes sla met wat gebakken runderreepjes, en de asperges bij de zalm waren ver te zoeken. Zo komen de spotprijzen wat meer in perspectief. Het is goedkoop en gezond, maar ook wel echt een magere maaltijd. 

Nu, als student mogen we niet klagen. Lekkere en gezonde maaltijden die snel en in een aangename omgeving geserveerd worden, zijn niet alleen een ideale pauze maar ook je maag en je hersenen zullen je dankbaar zijn. Dat je misschien met wat honger van tafel gaat, moet je erbij nemen. Maar dat is vermoedelijk niet echt een probleem want wees eerlijk, bij je volgende breakdown zou die chocoladedonut er toch sowieso aan geloven.