Duurzaamheid op DOK

How to be the change in a messed up world II

Bar Bricolage

Marie Van Oost
Google maps
location

Mei Plasticvrij is inmiddels voorbij. Heb je het gevoel dat je iets hebt kunnen bijdragen in de strijd tegen de grote afvalberg? Of was het eerder een confrontatie met je eigen hardnekkige plasticverbuik? Ecoprins wil op zaterdag 9 juni in Bar Bricolage in Gent via workshops en lezingen op een laagdrempelige manier informatie en motivatie bieden om bewuster om te gaan met afval.

Ecoprins, dat zijn Quinten en Lennert Prinsen, twee broers die zich sinds een aantal jaar samen inzetten voor globale duurzaamheid. Ze zetten al verschillende acties op touw tijdens een reis van Canada naar Patagonië, in Argentinië, maar op 9 juni is het de beurt aan hun thuishaven: Gent. Die haven mag je gerust letterlijk nemen, want hun gratis evenement How to be the change in a messed up world II vindt plaats in Bar Bricolage, aan de Gentse oude dokken.

Via het evenement wil Ecoprins het publiek dingen bijleren via workshops, maar evengoed aanzetten tot actie. Daarom vinden er twee clean ups plaats, eentje op het water, op SUPS (stand up paddle boards) en eentje op het land, al ploggend (joggen + afval prikken). Handig voor wie direct het schuldgevoel wil wegwerken én ook wat wil bewegen.

Trashbeatz maakt muziek met de inhoud van je PMD-zak

Workshops worden onder meer gegeven door Les Odettes, een foodcollectief die iedereen wil aansporen om zoveel mogelijk zelf te doen in de keuken. Wildplukken, fermenteren, niets is te zot. Ben je niet echt een keukenprins(es)? Geen nood, dankzij een workshop van Trashbeatz kun je op een andere manier afval reduceren, door er muziek mee te maken! Eerst gebruik je de inhoud van je PMD-zak om een eigen drumstel te maken en dan begint het musiceren. Ook Nele Vandersickel van Schonestadsmeisje, een populaire blog over duurzaamheid, zal aanwezig zijn om haar kennis te delen ove hoe je minimalistisch kunt leven in de stad. 

Plantaardige gastronomie met Pieter-Jan Lint

Verder kun je er ook talks bijwonen, van onder meer de Nederlandse filosoof Floris van den Berg, die het zal hebben over veganisme en dierethiek. Wie daar ook een pionier in is, is chefkok Pieter-Jan Lint, die food waste verwerkt tot een gastronomisch plantaardig driegangendiner met versgeplukte kruiden uit de tuin van Bar Bricolage. De dag wordt uiteraard afgesloten met een (ecologisch verantwoord) knalfeest.