Het Strand in Leuven: "De mensen merken niet eens dat hun burgers vegan zijn"

Het Strand

Maxime

Het kan verkeren in het leven, zeg dat Jannes Jaspers en Annelore Dewit het gezegd hebben. Hij studeerde af in communicatiewetenschappen, zij heeft een master in logopedie en culturele studies. Toch staan ze aan het roer van Het Strand, het nieuwste vegetarische/vegan restaurant van Leuven. 

© Maxime De Ruyck

Annelore: "We wilden graag een leuke horecazaak waar de focus niet op het eten lag. Eerst hadden we gedacht aan een muziekcafé met live optredens. Maar potentiële verhuurders zagen het niet echt zitten dat er luide muziek zou zijn. Uiteindelijk besloten we om ons idee om te draaien en dan was het makkelijk om bij veggie uit te komen. Dat was wel evident, omdat we zelf allebei vegetariër zijn. Het klinkt dom, maar we zijn erin gerold dankzij Dagen Zonder Vlees."

Jannes: "Je hebt wel altijd in je achterhoofd dat het beter voor het milieu is en voor je gezondheid, maar veel doe je daar ook niet mee."

Annelore: "Bij mij begon het met mijn liefde voor dieren. Dat is te verschrikkelijk voor woorden hoe we met slachtvee omgaan. En als je je dan verdiept in de impact op het milieu, dan wordt het wel duidelijk. En na Dagen Zonder Vlees voelde het dom om opnieuw vlees te eten, het klopte gewoon niet."

"We willen niemand met het vingertje wijzen omdat hij vlees eet."

Jannes: "We willen onszelf wel niet profileren als een strikt veganistisch restaurant. We hebben zeker voldoende veggie opties op de kaart staan. We willen een verschil maken bij een zo groot mogelijke groep en dan is het voor veel mensen al voldoende om eens voor een vegetarische schotel te kiezen."

Annelore: "We krijgen bijvoorbeeld vaak de suggestie om expliciet 'vegetarisch' te vermelden naast Het Strand. Je mag je ook niet opdringen. De enige reactie is dat de mensen dan met hun ogen gaan rollen."

Jannes: "Dat komt zo belerend over en niemand kiest er vrijwillig voor om met de vinger te worden gewezen. Zo geraak je nergens."

© Maxime De Ruyck

Annelore: "De veggies en de vegans die zullen ons heus wel vinden. Maar mensen die dat niet zijn, mogen zich absoluut niet laten afschrikken."

Jannes: " We willen net iemand die normaal gezien niet de keuze zou maken om die avond eens geen vlees of dierlijke producten te geven, de kans geven om dat wel te doen. Dan bestellen de mensen een hamburger, maar hebben ze nauwelijks door dat ze een vegan hamburger op hun bord hebben liggen. Wanneer de mensen weggaan, moeten ze kunnen zeggen 'awel, dat heeft mij gesmaakt!' Dat is ons doel."

Jamie Oliver, zomerse dingen en voetbal 

Jannes: "Ik ben een grote fan van Jamie Oliver, Ottolenghi en Isa Chandra MoskowitsThuis heb ik een paar boeken waar ik vaak gerechten uit maak en op den duur bouw je wel een repertoire uit. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het ook een praktisch gerecht is om in grote hoeveelheden klaar te maken. Een lekker gerecht is één, maar het moet ook lukken om het aan veertig man te serveren."

Annelore: " De eerste weken konden we onze keuken nog niet gebruiken omdat de branddeur tussen het restaurant en de foyer van de cinema er niet stond."

Jannes: "Onze keuken is pas sinds een kleine drie weken ook 's avonds open. Voordien konden we wel lunch serveren, maar die moesten we dan thuis wel voorbereiden. Dat zijn zo van die praktische rampen waar je gewoon doorheen moet. Elke startup maakt dat soort dingen mee."

© Maxime De Ruyck

Jannes: "Op lange termijn zou het praktisch zijn mochten we zelf minder in de zaak kunnen staan om ons meer bezig te kunnen houden met de organisatie. Nu hebben we bijvoorbeeld nog niet genoeg tijd gehad om ons te verdiepen in leveranciers."

Annelore: "Markten leveren niet, dus je moet al de tijd hebben om de producten te gaan halen."

Jannes: "Nu letten we er wel al sowieso op dat we altijd voor een Belgische of zelfs lokale variant kiezen. Als je dan toch een duurzame menukaart hebt, kun je daar ook maar beter op letten."

Annelore: "Het zou tof zijn mochten we bijvoorbeeld regelmatig eens een optreden kunnen organiseren. Of we willen hier ook wel foto's en tekeningen tentoon stellen. Op voorwaarde dat we onself erin kunnen vinden."

Jannes: "Of leuke en zomerse dingen vooral. Het WK voetbal uitzenden op groot scherm op het terras, dat zou fijn zijn. Maar we gaan natuurlijk moeten kijken naar de praktische kant van de dingen."

Annelore: "Eigenlijk is dit helemaal niet moeilijk om te doen, als je wat doorzettingsvermogen hebt. Als je iets niet weet, dan vraag je het of betaal je iemand om het voor je te doen. Nooit denken dat je alles al op voorhand moet weten."

 

Volg het Strand op Facebook of op Instagram