Koffie & Staal in Leuven

"Een creatieve kruising van onze individuele passies"

Pieter

Twaalf stielen en dertien ongelukken? Niet als het aan Lino (28) en Nouchka (26) ligt, dankzij hun nieuwe koffiebar/interieurwinkel/juwelenatelier in Leuven. Wij namen met een hoop vragen de trein naar Leuven voor een bakje troost in Koffie & Staal

Nouchka Nemes en Lino Van Molle pakten in 2013 holderdebolder hun biezen om in Portugal te gaan wonen. Het koppel wilde aan den lijve ondervinden hoe het voelt om te leven naar het ritme van het Zuiden. Lino werkte toen nog als leerkracht in het lager onderwijs, maar was na een avondcursus verliefd geworden op de stiel van het lassen. Nouchka is een gediplomeerde interieurarchitecte en meubelontwerpster. De liefde voor kunst kreeg ze van haar Hongaarse vader met de paplepel gevoed. 

Een camionette, een bed en het toeval 

Nouchka: “We vertrokken met een camionette, een bed en dat was het zowat. In Portugal moest er natuurlijk ook brood op de plank komen. Lino kon er geen les geven, dus stortte hij zich op het lassen. Om onze kleine leefruimte aan te kleden, sloegen we samen aan het knutselen. Al snel bleken de Portugezen wel te houden van wat we allemaal fabriceerden, en af en toe kregen we dus opdrachtjes binnen. Dankzij een toevallige ontmoeting met een Franstalige schrijnwerker wist Lino zich ook als houtbewerker bij te scholen.” 

Bij je maten op de koffie 

Met heel erg veel goesting om aan een volgend avontuur te beginnen, keerde het koppel een jaar later terug naar België. Het nieuwe hoofdstuk waarnaar ze verlangden, kwam er in juni onder de noemer van Koffie & Staal in de Mechelsestraat. 

Nouchka: “We willen de meubels en juwelen die we maken presenteren aan een ruim publiek, maar dan niet in de context van een klassieke winkel. Het is toch veel leuker om nieuwe dingen te ontdekken in een gezellige omgeving, alsof je bij vrienden thuis op de koffie bent. We willen met onze zaak een plek creëren waar mensen graag naartoe komen om elkaar te ontmoeten, rustig iets te drinken en zich te laten prikkelen door elkaars creativiteit.” 

Stof, lawaai, juwelen en vlaai 

Terwijl Lino in zijn atelier in Wilsele zwoegt tussen het stof en het lawaai, kan je bij Nouchka in de winkel en bar terecht. Ze serveert er huisgemaakte limonades, ontbijtjes en een hele catalogus verse baksels, gemaakt met eerlijke en seizoensgebonden producten. Daarnaast kan je er haar zelfontworpen juwelen en Lino’s meubelstukken op de kop tikken, telkens unieke stukken. Concreet: alles wat je er ziet is gewoon te koop.   

Nouchka: “We zijn blij dat we al onze individuele passies hebben weten samen te doen samensmelten tot één totaalconcept. Hopelijk slagen we er ook in om onze bezoekers te besmetten met ons enthousiasme. We zijn ervan overtuigd dat Leuven klaar is voor veel meer nieuwe zaken zoals de onze, met een creatief, niet alledaags concept.” 

Koffie & Staal  -  Mechelsestraat 140 Leuven  -  10u tot 18u  -  zondag & maandag gesloten.