"We zijn geen veredelde kringloopwinkel"

Expo 58 in Geel met retro op maat

Nathalie Hoes

Foto’s voor "We zijn geen veredelde kringloopwinkel"

Expo 58 in Geel

Vintage is helemaal hot. De moemoe blijkt een ware trendsetter als je kijkt naar de populariteit van Radio Modern-feestjes, oude koersfietsen en bloemenkleedjes. Stefanie Huybrechts en Steven Van den Brande uit Geel surfen volop mee op de retrogolf met hun nieuwe winkel Expo 58. 

Een retrowinkel in Geel? Het is een vrij gewaagde stap voor twee nuchtere Kempenaars met kleine kindjes. “Mijn vriend Steven was als kind al bezig met oude spullen, rommel eigenlijk”, lacht Stefanie Huybrechts (30). “Hij schuimde markten af en verkocht op ebay. Ik droomde al lang van een winkel, het maakte niet uit in wat.”

Strenge selectie

Expo 58 is uniek in de Kempen. Je kan er leuke retromeubels vinden voor op je kot en originele cadeautjes. “We zijn geen veredelde kringloopwinkel. Onze strenge voorselectie maakt het verschil. Antieke meubeltjes zijn heel populair, net als oude schoolkaarten en servies. Er komen oudere mensen over de vloer die dingen uit de jaren 60 kopen uit nostalgie. Jongeren vinden het dan weer fijn dat een vaas hen doet denken aan de moemoe.”

En waar vinden Stefanie en Steven al die schatten? “Klanten vragen soms: kan je die lamp bijbestellen? Dan steiger ik, want er kruipt zoveel moeite in het vinden van die unieke spullen! Om vier uur ’s nachts trekken we naar de markt. We maken ook huizen leeg bij sterfgevallen of als mensen naar het rusthuis gaan.” 

De winkel bestaat nu vier maanden en draait goed. Stefanie is zelf blij verrast. “We leven in een wegwerpmaatschappij vol ikeameubels. Mensen worden dat beu en verlangen naar spullen met een ziel. Iedereen wil uniek zijn, zelf naaien en dingen maken. We waren eerst niet zeker of zo’n concept zou aanslaan in een kleine stad als Geel. Onze facebookpagina heeft enorm geholpen. De foto’s lokken veel nieuwsgierigen naar de winkel.”