Zeven zaken die pijnlijk duidelijk worden als je 25 wordt

Hallo quarterlifecrisis!

Sara

Student af, maar toch nog niet helemaal klaar voor het echte werk? Hallo quarterlifecrisis!

 1. Leeftijdsgenoten gaan plots samenwonen en komen enkel nog met twee buiten. 

De helft van je vrienden heeft tijdens zijn of haar studentenjaren (soms zelfs al vroeger!) een ander menselijk wezen gevonden om zijn/haar leven mee te delen. Leuk voor hen. Zeker als het aanhangsel in kwestie ook een plezant karakter heeft. Kut als dat niet zo is. De duo’s beginnen zich nog net niet voort te planten of beloften te maken in een officiële context, dus van verlovingen of pasgeboren koters op je heilige facebooktijdlijn blijf je nog even gespaard. Wél vind je foto's terug van sleutels en "we bought an appartment"-posts.

Deze helft van je leeftijdsgenoten heeft het redelijk goed voor elkaar, zo met hun accountmanager- of sales advisor inside sales-functies bij overheidsbedrijven of firma’s met enkel medeklinkers in de naam. En niets is natuurlijk leuker dan dat in het gezicht te wrijven van hun nog studerende, stagelopende en veelal single medemensen. Waarvoor dank.

2. De andere helft van je vrienden is op zoek, naar alles.

Alle andere leeftijdsgenoten (en - who are we kidding? - jijzelf) zijn nog op zoek. Maar dat kan verdorie leuk zijn. Op je 24/25ste terug gaan studeren, iets helemaal anders gaan doen, gaan reizen, jezelf even verliezen, maar al zeker géén appartement kopen. De vraag die zij zich stellen is niet of ze deze maand wel genoeg opzij hebben gezet voor hun pensioenspaarplan, maar eerder of het nog acceptabel is om donderdag na de TD stomdronken op de vloer van het kot van hun 19-jarige nichtje in slaap te vallen.

3. Een vast contract? Bestond dat ooit echt?

Sinds de crisis van 2008, toen jij maar net begon aan je maatschappelijk oninteressante studie, is ons Westers economisch systeem niet meer wat het was toen de babyboomers aan hun carrière timmerden. Eens je wordt losgelaten door de veilige omgeving van universiteiten en hogescholen is het een diepe sprong in de onzekerheid. De lucky few krijgen een contractje toegeworpen op een oude stageplek. Maar het blijft bij enkelingen. De overige 90% slaat andere wegen in: onbetaalde stages op plekken waar je zelfs niet mag dromen van een vast contract, losse freelance-opdrachtjes of tijdelijke jobs bij klantendiensten. Maar binnenkort komen we allemaal op onze pootjes terecht, toch?

4. Office talk is geen cafépraat.

Heb je eindelijk een job te pakken, liefst met wat extralegale voordelen (een nieuwe term die je dagelijkse woordenschat is binnengeslopen)? Plots zijn er een hele reeks andere geneugten die je pad kruisen. Office smalltalk! Superleuk! Spijtig genoeg niet te vergelijken met toogpraat, waar je de afgelopen jaren meester in bent geworden. Onderwerpen waar je niet onderuit komt: Baby’s en borstvoeding, verbouwperikelen, het weer en de laatste aflevering van K3 zoekt K3 (waar blijft dat nieuwe seizoen van The Sky is the Limit toch?!).

5. No way dat jij ook zo was als die 18-jarigen van tegenwoordig. 

Neen, niet hetzelfde als toen jij 18 was. Ze zijn niet interessant, met hun overdaad aan instagramfilters en hun woordenschat waar jij geen snars van snapt. Plotseling gebeurt ook met de college kids van vandaag wat je eerder al zag bij scholieren: ze zien er zo verdomd jong, luid en dom uit.

Maar hip zijn ze wel. Echt, waar hàlen ze die kleren? Je probeert eventjes dezelfde stijl uit en schaft die zwart-witsjaal uit de Zara aan, dat topje van bij de Urban Outfitters en die kleurige Nike-sneakers. Maar je liegt jezelf voor, je ziet er belachelijk uit. Acid washed jeans zijn niet flatterend, en je kan er niet mee naar je werk. Vroeg of laat ontdek je & Other Stories en COS. Sterker nog, opeens vind je het daar allemaal zo mooi en strak.

6. Je lijf wil soms even niet meer mee.

Je bent 25. Geen 50. Maar wat pijnlijk duidelijk wordt, is dat je ook geen 16 meer bent. Plotseling heeft ook iedereen een Basic Fit-abonnement. Briljante marketingcampagne van Basic Fit? Of ben je ergens echt de mist in gegaan? Opeens blijf je ook niet meer strak en fit door te leven op pizza en frieten. Al zal het bier allicht ook niet helpen.

7. Je kan bovenstaande voor het eerst relativeren.

Oké, je knikte instemmend bij het bovenstaande, maar eens je 25 bent, kan het je eigenlijk geen moer meer schelen. Die carrière komt wel, en kansen zullen wel de kop opsteken. Fuck die schattige koppels met de kutjob. Ze zijn waarschijnlijk doodongelukkig terwijl ze met twee onder hun dekentje op de zetel facebookposts en instagramfoto's liggen te delen. Fuck Basic Fit en fuck slecht betaalde jobs onder je opleidingsniveau. Hijs je in die lelijke afgebleekte jeans als jij en je 25-jarige kont daar zin in hebben en doe gewoon je ding!