Ross uit Friends voert sensibiliseringscampagne met kortfilms rond seksuele intimidatie

#ThatsHarassment

Julie

In de Verenigde Staten is er heel wat te doen rond de hashtag #ThatsHarassment. David Schwimmer die je kent als Ross uit de serie Friends maakte samen met de Amerikaans-Israëlisch filmmaker Sigal Avin een kortfilmreeks waarin seksuele intimidatie aangekaart wordt.

In de #ThatsHarassment-reeks worden verschillende waargebeurde situaties van seksueel misbruik in beeld gebracht. Bij een collega, een acteur, een dokter of bij je baas, het kan overal gebeuren. De baas wordt vertolkt door David Schwimmer zelf.

Meer mannen aan het woord

Schwimmer wil seksuele intimidatie in de aandacht brengen omdat zijn moeder haar hele carrière als advocate er mee te kampen heeft gehad. Hij stelt zelfs dat bijna al zijn vrouwelijke vrienden en collega’s reeds slachtoffer zijn geweest van deze vorm van intimidatie.

Het doel is ook dat meer mannen uitkomen voor hun daden. “We willen mannen betrekken bij de discussie. Zolang er geen dialoog is, verandert er niets”, vertelt Schwimmer in talkshow Megyn Kelly TODAY

#MeToo

Hoewel je zou denken dat deze actie een vervolg is op de #MeToo-beweging, ontstond het idee en de uitwerking van deze video’s al voor de drukte rond #MeToo. Het plan startte door de vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump en de vroege vrijlating van Israëlisch ex-president en verkrachter Moshe Katsav. “Vrouwen klaagden en er gebeurde niets”, vertelt Sigal Avin in de talkshow.

De filmmaker brengt ook haar eigen verhaal. In deze kortfilm geeft een bekende acteur zich letterlijk bloot aan haar.