Schrik niet als Kanye meteen vijf paar van jouw klompen bestelt

Hoe je je eigen twist kan geven aan Erfgoeddag

Brecht

Bij het woord ‘erfgoed’ denken wij aan oudjes die op straathoeken in Brugge theelapjes kantklossen om toeristenzieltjes te winnen. Echt sexy kan je dat niet noemen - tenzij je natuurlijk erotiserende taferelen klost. Of lingerie. De Japanse toeristen zullen je dankbaar zijn.

In de hoop dat iemand van de dertig kantklosworkshops op erfgoedddag.be dit leest: deze ideeën krijg je alvast cadeau. Graag gedaan!

De vijf volgende activiteiten geven op Erfgoeddag (28 april) gewoon zélf al een kwinkslag aan de ambachten die Vlaanderen rijk is.

Pimp je klompen

Artiesteninterpretatie van plateauklompen. Copyright ik.

In Laakdal staat een gigantisch magazijn van Nike. Dat de mensen van het Klompenmuseum in Laakdal óók sneakerheads zijn, houden ze niet langer geheim. Je kan er op Erfgoeddag je klomp volledig personaliseren. Alles is mogelijk: glitter, camo, luipaardprint …

Weet je wat? Plak er nog een extra stuk populier onder en je hebt plateauklompen. Boor drie gaten in de wreef en je hebt bootklompen voor die tijdloze zomerlook. Schrik niet als Kanye je achteraf belt en meteen vijf paar bestelt.

Leren thee blenden

"Wij bij BILL vinden dat ieders vloeistofvoorkeur oké is."

Het spijt ons, echt. Alsjeblieft: kijk niet naar dit filmpje.

Weinig is zo bevredigend als het combineren van twee ingrediënten en dan merken dat het resultaat superieur is. Toen we jong waren? Coca Cola en limonade van den Aldi. Nu? Gember in kokend water en een zakje earl grey erbij.

Dat onze vloeistoffen lekkerder zijn dan de dingen die jij op de workshop thee-mixologie in Sint-Niklaas gaat brouwen, willen we niet gezegd hebben. Wij bij BILL vinden dat ieders vloeistofvoorkeur oké is. Maar doe er toch maar wat gember bij. Dat is goed voor de luchtwegen.

Een ritje op de kat of ezel

via GIPHY

 Cat rides you. 

In Sint-Katelijne-Waver weten ze hoe ze de aandacht moeten trekken op Erfgoeddag. Neen, je kan er niet op een echte ezel rijden, laat staan op een kat. Wel op twee landbouwvoertuigen die in Sint-Katelijne-Waver zijn uitgevonden in de jaren 1960 door een zekere Alfons Van den Eynde en die een ‘kat en ‘ezel’ worden genoemd.

Kijk: dat zijn nu ‘ns de verhalen over ondernemingszin die we bij BILL graag lezen. Het is the Flemish Dream: rijk worden met een uitvinding waarmee je een stapel bloemkolen sneller van punt A naar punt B brengt. Ze moeten in buurgemeente Koningshooikt grote ogen hebben getrokken omwille van dit summum van technologisch vernuft.

Leer ambachtelijk Marokkaans brood bakken in Brugge

Je koopt daarbovenop drie kilo hummus als dip. Voilà, dinner is served.

Stuur ons je brood zodat we kunnen dippen.

Met die bloemkolen van de vorige erfgoedbeleving krijgen we honger. Erfgoeddag.be heeft gelukkig een zoekfunctie. “Friet”: 0 resultaten. “koekjes”: 5 resultaten. Uiteindelijk toch niet zo’n zin in koekjes. Bij Bakkerij Hans willen we al zéker niet gaan, want daar zijn kinderen baas. Als we de Jommekestrip ‘Kinderen Baas’ mogen geloven, loopt dat nooit goed af.

Maar Marokkaans brood? Damn, dat is meteen watertanden. Je koopt daarbovenop drie kilo hummus als dip. Voilà, dinner is served. Zo simpel kan het zijn, jongens en meisjes. Dat is erfgoed naar ons hart. Jammer dat je ‘t brood eerst zelf nog moet bakken.

Beiaardier, een vak apart?

De stem van David Attenborough ga je er jammer genoeg zelf bij moeten verzinnen.

 Het dier met het grootste klokkenspel is ongetwijfeld de beiaardier. In Genk kan je die beiaardier in zijn natuurlijke habitat gaan bespieden: op 52 meter hoogte. Verder krijg je uitleg over de klokken en hoe je in godsnaam die dingen moet bespelen. De stem van David Attenborough ga je er jammer genoeg zelf bij moeten verzinnen.

We hebben trouwens écht gezocht naar een video van de beiaardversie van Gucci Gang om bij dit artikel te zetten. Die bestaat jammer genoeg niet. We zullen het moeten doen met een vrije interpretatie van de intro van Game Of Thrones.