Sep Verboom: "Noem me een ontwerper met een kleine droom om de wereld te verbeteren."

Sep Verboom

Categorie: Doen

Pieter Lantsoght

BILL Awards 2016: Sep Verboom

Sep Verboom (25) ontwerpt met Livable Products fair design en combineert zo met succes zijn job als productontwerper met die van wereldverbeteraar.

Voor zijn eindwerk als Industrieel Productontwerper aan de Howest pakte Sep het anders aan dan zijn studiegenoten. Hij trok naar Cebu City in de Filipijnen om er te leren van de expertise van lokale handenarbeiders. Mensen voor wie recycleren de broodwinning is. Met de touwen die zij maken van kapotte scheepstouwen en de ventilatorroosters die ze van het stort halen, ging Sep, samen met hen op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Sep Verboom: “Wereldverbeteraar klinkt zo groot, daar ben ik te bescheiden voor. Noem me eerder een ontwerper met een kleine droom om de wereld te verbeteren."

"Met projecten als ROPE hope en het FAN project willen we de industrie tonen dat je geen nieuwe materialen nodig hebt om nieuwe producten te maken. In mijn hoofd lijkt dat normaal, maar er komt natuurlijk een hele hoop bij kijken. Dat maakt het een uitdaging, een motivatie. We moeten zorgen dat het een gewoonte wordt."

“De term "recyclen" gebruik ik niet meer, omdat mensen daar vaak een verkeerd beeld van hebben met een minderwaardige bijklank. Maar materialen opnieuw gebruiken is noodzakelijk. Grondstoffen verdwijnen. Het wordt de norm.”

"Met onze projecten proberen we de mensen wat te porren."

“Er is nog heel veel mogelijk, maar het zal op een andere manier moeten. We moeten echt nadenken over de materialen die we gebruiken, de hoeveelheden waarin we zaken produceren en op welke manier we gaan hergebruiken." 

"Door samen te werken met die producenten hebben we een grotere impact en kunnen we laten zien dat dit de toekomst is. Aan de hand van de projecten die we doen proberen we de mensen wat te porren. (melig) Zo zal het moeten als we willen blijven doorgaan op deze mooie planeet."

“Ik gebruik altijd "we", omdat ik nooit alleen ben in een project. Er zijn altijd mensen betrokken. Vandaar dat ik weinig kan spreken over "ik". Het is een wij-verhaal en het geeft goed weer waarvoor we staan: samenwerken en sterktes combineren.”

Waarom moeten we op jou stemmen?

“We MOETEN met materialen veel bewuster omgaan. Je hebt geen nieuwe materialen nodig om nieuwe producten te maken. In mijn hoofd lijkt dat normaal, maar er komt natuurlijk een hele hoop bij kijken. Om die boodschap zoveel mogelijk te kunnen verspreiden en naar het grote publiek over te brengen, moet je op ons stemmen. Please! (lacht)

 Ontdek meer over de projecten van Sep op de site van Livable Products.

>> Stem op Sep Verboom als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Doen.