“Sinds wanneer is afvallen altijd iets positiefs?”

ROLMODELLEN

Inke Gieghase

Emily Nees (21) is student journalistiek en vind dat in de media en ver daarbuiten meer nood is aan body positive rolmodellen. Zelf heeft ze recent ingezien dat een maatje meer hebben, niet betekent dat je minderwaardig bent. 

Waar ben jij je huidige rolmodellen tegengekomen?

“Ik kijk vaak naar programma's zoals Holland's Next Topmodel. Toen zag ik op YouTube dat er een nieuw programma is in Nederland dat ‘Curvy Supermodel' heet. Ik merkte meteen hoe de persoonlijkheid van die meisjes verschillend was van die in het standaardprogramma. Daar waren ze vaak vijandiger terwijl ze in Curvy Supermodel veel meer empowerend waren.  Elk meisje had een eigen verhaal, bijvoorbeeld dat ze zich vroeger niet goed voelde in hun lichaam maar dat ze dit nu proberen om te draaien naar iets positiefs. Ze vinden het niet erg om hun buik te tonen en lieten zien dat je ook mooi kan zijn met een maatje meer. Dat vond ik echt cool.”

“Degene die ik momenteel het meeste volg, is Sonny Turner. Ze post vaak foto's met haar buik met heel trotse bijschriften. Door haar te volgen, heb ik nu eindelijk beseft dat je niet minderwaardig bent als je molliger bent. Er is echt nood aan realistische rolmodellen. Ik was ook iemand die het haatte om te gaan zwemmen. Mensen snapten niet waarom. Dat was gewoon omdat ik het moeilijk had met mijn gewicht. Ik wou niet dat mensen mij zo zagen. Als ik mensen date, waarschuw ik die bijvoorbeeld ook altijd op voorhand: ‘ik ben wat molliger’. Toen ik samen met mijn ex een stapje verder wou gaan, was mijn buik het enige waarvoor ik stress had. Het moment dat het duidelijk was dat hij daar geen problemen mee had, besefte ik dat niet iedereen het er moeilijk mee heeft.”

“Ik had als kind veel meer nood aan body positive rolmodellen. Iedereen van mijn idolen was toen zo mager. Ik heb ook gedanst en voelde mij zo slecht omdat je dan altijd een tutu moet nemen die een maat groter is."

Wanneer is je gewicht door je hoofd beginnen spoken?

“In de lagere school werd ik altijd gepest met mijn gewicht. Alle jongens van mijn klas zeiden dat ik enorm dik was terwijl, als ik nu naar mijn foto's kijk van vroeger, ik magerder was dan ik nu ben. Maar vroeger dacht ik echt dat ik een olifant was. Het is pas sinds een jaar dat ik mijn lichaam accepteer zoals het is. Het moment dat ik besefte dat ik mijn goed in mijn vel voelde, was onbeschrijflijk.” 

“Ik had als kind veel meer nood aan body positive rolmodellen. Iedereen van mijn idolen was toen zo mager. Ik heb ook gedanst en voelde mij zo slecht omdat je dan altijd een tutu moet nemen die een maat groter is. Je kijkt dan naar beneden en ziet die dikke buik. Als ik toen iemand had gezien die ook molliger was en een goede danseres, had dat veel kunnen helpen.”

Zijn er ook misvattingen over gewicht die je graag de wereld uit wil werken?

“Als ik naar school ga, zeggen mensen: ‘je ziet er zo goed uit, je bent afgevallen.’ Mijn mama zegt ook soms dat ik wat ben bijgekomen en moet oppassen. Als het niet meer gezond is, is dat een probleem. Maar sinds wanneer is afvallen altijd iets positiefs? Ik heb beseft dat het ook negatief kan zijn. Mensen kijken altijd naar je uiterlijk zonder je verhaal te kennen. Ik heb bijvoorbeeld geen schildklier. Als mensen dat weten, denken ze misschien twee keer na. Ik denk niet dat iemand op zesjarige leeftijd zo vaak op dieet is geweest als ik. Het is eigenlijk echt niet oké voor een kind om al zo hard de focus te leggen op wat je eet en dat je moet afvallen.” 

“Ik heb heel lang geen goede relatie gehad met eten. Op een bepaald moment denk ik dat ik op het randje van een eetstoornis zat. Een heel duidelijke herinnering is wanneer iets in mij zei dat ik te veel had gegeten en het moest overgeven. Het besef dat dit echt niet meer oké was, kwam gelukkig op tijd en ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Ik heb toen een knop omgedraaid en ben blij dat ik zelf tot dat inzicht ben gekomen. Het is nog steeds een taboe dat meer besproken moet worden. Reacties zoals: ‘je ziet er goed uit omdat je afgevallen bent’, zijn alleen maar stimulaties. We moeten daar echt van afstappen.”